Wiosenny sernik

0 (0 ocen)

Dlaczego wiosenny? Ponieważ ma w sobie kolory wiosny – piękną zieleń i żólty kolorek

Składniki:

  • Biszkopt:

    jajko – 4 szt

    cukier – 1/3 szkl

    mąka pszenna- 2/3 szkl

    proszek do pieczenia -1 łyżeczka

    rozdrobniony szpinak – 150 g

    Masa serowa:

    800 g sera twarogowego 3 krotnie zmielonego

    200 g jogurtu greckiego

    1/2 szkl cukru

    80 g masła

    2 galaretki cytrynowe

    2 galaretki agrestowe

    Wierzch:

    1/2 puszki brzoskwiń

    2 banany

    2 galaretki agrestowe

    Tortownica o śr.28 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wiosenny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt: Białka bijamy na sztywno z szczyptą soli, a następnie nie przerywając ubijania dodajemy żółtka oraz cukier. Wsypujemy make przesianą z proszkiem o pieczenia i dodajemy drobniutko rozdrobniony szpinak – wszystko razem dokładnie mieszamy.
  • 2. Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 35 minut 170C. Studzimy.
  • 3. Masa serowa:2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, tak samo galaretki agrestowe.
  • 4. Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy ser i jogurt. Miksujemy całość na gładką masę – masa ma być gęsta.
  • 5. Masę serową dzielimy na dwie różne części. Gdy galaretki zaczną tężec, dodajemy je do masy serowej. Do 1 części galaretkę cytrynową, do drugiej agrestową. Odstawiamy by masy delikatnie zaczęły tężeć
  • 6. Tężejące masy serowe wykładamy na spód: 3 łyzki masy cytrynowe, 3 łyżki masy agrestowej i tak do wykorzystania składników.
  • 7. Ciasto odstawiamy do lodówki
  • 8. Wierzch:Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 650 ml wody. Brzoskwinie kroimy w paski a banana w plasterki.
  • 9. Na stężalą masę sernikową układamy owoce i zalewamy je tężejącą galaretką. Ponownie ciasto chowamy do lodówki do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować