Wiosenny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Biszkopt: Białka bijamy na sztywno z szczyptą soli, a następnie nie przerywając ubijania dodajemy żółtka oraz cukier. Wsypujemy make przesianą z proszkiem o pieczenia i dodajemy drobniutko rozdrobniony szpinak – wszystko razem dokładnie mieszamy.
2.Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 35 minut 170C. Studzimy.
3.Masa serowa:2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, tak samo galaretki agrestowe.
4.Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy ser i jogurt. Miksujemy całość na gładką masę – masa ma być gęsta.
5.Masę serową dzielimy na dwie różne części. Gdy galaretki zaczną tężec, dodajemy je do masy serowej. Do 1 części galaretkę cytrynową, do drugiej agrestową. Odstawiamy by masy delikatnie zaczęły tężeć
6.Tężejące masy serowe wykładamy na spód: 3 łyzki masy cytrynowe, 3 łyżki masy agrestowej i tak do wykorzystania składników.
7.Ciasto odstawiamy do lodówki
8.Wierzch:Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 650 ml wody. Brzoskwinie kroimy w paski a banana w plasterki.
9.Na stężalą masę sernikową układamy owoce i zalewamy je tężejącą galaretką. Ponownie ciasto chowamy do lodówki do zastygnięcia.
Komentarze