Wigilijny barszcz z uszkami

4.5 (146 ocen)

Bez nich nie ma świąt. Na moim wigilijnym stole zawsze są dwie zupy: grzybowa i barszczyk z uszkami.

Składniki:

  • Składniki na barszcz:
    1 kg buraków
    2 cebule
    4 grzybki suszone
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 por
    cukier
    ocet winnny
    3 ziela angielskie
    2 listki bobkowe

    Składniki na uszka:

    Ciasto:
    2 szklanki mąki
    2 jajka
    woda

    Nadzienie:
    około 20 suszonych grzybów
    1 duża cebula
    łyżka masła
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Uszka

Wigilijny barszcz z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz na uszka: Grzyby namoczyć w zimnej wodzie około 30 minut do godziny. A następnie ugotować do miękkości odcedzić i drobno pokroić A następnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Wymieszać ze zmielonymi grzybami. Doprawić sola i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia.
  • uszka 2. Ciasto na uszka: Z mąki i jajek i letniej wody zagnieść ciasto. Wodę dolewamy po troszku i sprawdzamy na bieżąco jak nam się wyrabia ciasto. Jak jest zbyt suche dolewamy jeszcze wody. Jak za mokre dosypujemy mąkę. Ciasto cienko rozwałkować i wycinać kółeczka. Na każdym kółku położyć łyżeczkę farszu. zagniatamy na pierożki, zaklejamy a następnie końce sklejamy do siebie by powstał kształt "uszek".
  • uszka 3. Uszka gotujemy w osolonym wrzątku z odrobina oleju na małym ogniu nie przykrywając aż do wypłynięcia. Po ugotowaniu poukładać uszka na półmisku tak by się nie skleiły. Podawać z barszczem.
  • 4. Barszcz: Buraki umyć, obrać i płukać. Pokroić na mniejsze cząstki. zalać zimną wodą tak by tylko były przykryte. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około pół godziny. Wywar z buraków odstawić w chłodne miejsce najlepiej na cała noc. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na około pół godziny. W osobnym garnku ugotować włoszczyznę z zielem angielskim i listkami bobkowymi oraz z cebulami i grzybami.
  • 5. Gotować około 40 minut. Następnie wywar z włoszczyzny przecedzić i wymieszać z przecedzonym wywarem buraczanym .Doprawić octem, cukrem, sola i pieprzem. Następnie nie gotować tylko podgrzać i podawać z uszkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować