Wieprzowe żeberka w czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka dzielimy na porcje myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, bo wtedy lepiej się podpiecze i złapie kolor.
2.Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Dodajemy czosnek przekrojony na połowę i cebulę pokrojoną na ćwiartki również podsmażamy.Dodajemy selera pokrojonego w słupki.
3.Na podsmażone mięso kładziemy przyprawy z cebulą i czosnkiem zalewamy bulionem- 2 kostkami rozpuszczonymi w 0,5l gorącej wody; i szklanką wina,posypujemy cukrem i wlewamy jeszcze kieliszek wódki. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 2,5 godziny.
4.Po uduszeniu mięso wyjmujemy na miskę i przykrywamy.
Wstawić ziemniaki,lekko osolić.
5.W samym sosie jest dość dużo wszystkich "śmieci"
6.Więc dlatego sos trzeba przetrzeć przez sitko.
Ugotowane ziemniaki odcedzić,ugnieść i dodać śmietanę i masło.
7.Sos podgrzewamy jeszcze aby był gorący.Gotowe ziemniaki kładziemy na talerz. Kładziemy żeberka i polewamy sosem. Podajemy z kiszonym ogórkiem.
Porady
Wino nadaje żeberkom pięknego rubinowego koloru.
A cukier i wódka sprawiają że mięso staję się wyjątkowo mięciutkie i delikatne.
Komentarze