Ozorki wieprzowe w czerwonym winie

4.5 (153 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ozorki w czerwonym winie, zachowują piekny kolor i aromat

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na 2 osoby
    2 ozorki
    1 cebula
    2 zabki czosnku
    ziele angielskie
    listek laurowy
    sól
    pieprz
    papryczka chili suszona
    1 łyżeczka mąki
    1 lampka wina czerwonego
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ozorki wieprzowe w czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ozorki umyć, oczyścić, włożyć na minutę do wrzątku, wyjąć i pod bierzącą zimną wodą schłodzić po czym obrać ze skórki i usunąś ślinianki.
    Włozyć do garnka, zalać wodą, dodać cebulę, ziele i listek laurowy, gotować ozorki do miękkości.
    Wyjąć, wystudzić i pokroić na plastry. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i dodać posiekany czosnek a następnie pokrojone ozorki i podlać winem czerwonym , dodać też trochę wywaru z gotowania ozorków. Doprawić solą i pieprzem oraz suszoną papryczką chili. Dusić pod przykryciem ok 15-20 min. nastepnie odparować nadmiar i dodać łyżeczkę mąki do zagęszczenia sosu , energicznie mieszając.


    Ozorki podałam z kaszką kus kus i surówką z kapusty pekińskiej z dodatkiem cebuli i pomidorkow cocktailowych, doprawilam ziołami i oliwą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować