Wieniec serowo-malinowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszny wianuszek drożdżowy z malinami,najlepiej smakuje z kubkiem herbaty lub gorącego kakao...

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka 2%
    6 dag drożdży świeżych
    10 dag masła
    4 jajka
    1 żółtko
    16 g cukru waniliowego
    szczypta soli
    15 dag twarożku płótłustego
    4 łyżki cukru pudru
    1/2 kg malin
    bita śmietana i maliny do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Wieniec serowo-malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto drożdzowe 1. W małej miseczce podgrzewamy 3 łyżki mleka z cukrem i wkruszamy drożdże,dodajemy 2-3 łyżki mąki pszennej,mieszamy i odstawiamy zaczyn do podrośniecia. Do dużej miski wsypujemy mąkę mieszamy z cukrem,solą,cukrem waniliowym wbijamy 3 jajka i dodajemy żółtko,wlewamy płynną roztopioną margarynę wkruszamy twarożek i wlewamy zaczyn i wyrabiamy gładkie ciasto aż zacznie odchodzić od ręki.Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Układamy owoce 2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części,wałkujemy 2 placki każdy posmarować roztrzepanym jajkiem posypujemy po połowie malin na każdym placku oprószamy pudrem i zwijamy w rulon jak roladę
  • Ciasto w formie 3. Wierzchy rolad smarujemy pozostałym jajkiem i koliście układamy w wysmarowanej tłuszczem okrągłej formy z kominem o średnicy 27cm Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 minut po czym pieczemy w temp 180*c przez 40-45 minut. Po wystudzeniu dekorujemy bitą śmietaną i malinami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować