Serowo malinowy torcik kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej a następnie przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i kawę.
Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° na ok 25 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt studzimy i nasączamy kawą.
2.Galaretki rozpuszczamy w 350ml wrzątku i zalewamy nimi zamrożone maliny. Kiedy masa zacznie tężeć (musimy uważać, bo staje się to dość szybko) wykładamy na nasączony biszkopt i wyrównujemy.
3.Kawę oraz żelatynę zalewamy wrzątkiem , mieszamy do chwili rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia.
Ser miksujemy z cukrem pudrem. Osobno ubijamy na sztywno śmietankę i delikatnie łączymy ją z serem. Na koniec dodajemy żelatynę z kawą i miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na maliny i pozostawiamy do stężenia.
4.Żelatynę zalewamy małą ilością zimnej wody (tylko do przykrycia) i pozostawiamy do napęcznienia. Wodę, cukier i kakao zagotowujemy. Dodajemy śmietankę, delikatnie mieszamy i ponownie zagotowujemy. Całość przecedzamy przez sitko w celu pozbycia się ewentualnych grudek. Do bardzo gorącej polewy dodajemy żelatynę i mieszamy do czasu aż się dokładnie rozpuści. Studzimy do temperatury ok 35° i polewamy wierzch ciasta. Pozostawiamy do zastygnięcia. Całość najlepiej przechowywać w lodówce.
Komentarze