Serowo malinowy torcik kawowy

5 (180 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Rewelacyjne połączenie smaków. Idealny do popołudniowej kawy na świeżym powietrzu.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    3 jajka
    80 g cukru
    100 g mąki (u mnie Mąka Basia)
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (u mnie Nescafe)
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju

    Poncz:
    1/2 szklanki posłodzonej i wystudzonej kawy

    Warstwa malinowa:
    500 g mrożonych malin (użyłam Hortexu)
    2 galaretki malinowe (u mnie dr.Oetker)

    Masa serowa:
    650 g twarogu (użyłam Twarogu Hanusi Mlekovity)
    250 ml śmietanki 30% (u mnie Łaciata)
    4 łyżki cukru pudru (u mnie Diamant)
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    3 łyżeczki żelatyny
    100 ml wrzątku

    Polewa:
    150 g cukru
    50 ml wody
    50 g kakao (u mnie Wedel)
    100 ml śmietanki 30% (u mnie Łaciata)
    2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Serowo malinowy torcik kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • torcik 1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej a następnie przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i kawę.

    Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° na ok 25 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt studzimy i nasączamy kawą.
  • torcik 2. Galaretki rozpuszczamy w 350ml wrzątku i zalewamy nimi zamrożone maliny. Kiedy masa zacznie tężeć (musimy uważać, bo staje się to dość szybko) wykładamy na nasączony biszkopt i wyrównujemy.
  • torcik 3. Kawę oraz żelatynę zalewamy wrzątkiem , mieszamy do chwili rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia.

    Ser miksujemy z cukrem pudrem. Osobno ubijamy na sztywno śmietankę i delikatnie łączymy ją z serem. Na koniec dodajemy żelatynę z kawą i miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na maliny i pozostawiamy do stężenia.
  • torcik 4. Żelatynę zalewamy małą ilością zimnej wody (tylko do przykrycia) i pozostawiamy do napęcznienia. Wodę, cukier i kakao zagotowujemy. Dodajemy śmietankę, delikatnie mieszamy i ponownie zagotowujemy. Całość przecedzamy przez sitko w celu pozbycia się ewentualnych grudek. Do bardzo gorącej polewy dodajemy żelatynę i mieszamy do czasu aż się dokładnie rozpuści. Studzimy do temperatury ok 35° i polewamy wierzch ciasta. Pozostawiamy do zastygnięcia. Całość najlepiej przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Maliny Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować