Ostatnio sporo eksperymentuje z kaszami. Tym razem powstał pyszny suflet z kaszki kukurydzianej z dodatkiem malin. Deserek bardzo smaczny, zdrowy i rozgrzewający na te chłodne dni...
Suflet kukurydziany serowo-malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W 1 szkl. mleka rozmieszać kaszkę kukurydzianą. Resztę mleka zagotować z 5 dag cukru. Do gotującego się mleka wlać rozmieszaną kaszkę, gotować ok. 3 min na małym ogniu. Ostudzić. Do zimnej kaszki dodać żółtka, wymieszać. Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem, wydrążoną laską wanilii oraz skórką pomarańczową. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z twarogiem. Do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą naczynek żaroodpornych nałożyć kaszę, masę serową i ponownie warstwę kaszy. Piec ok. 30min w temp. 200st.
Komentarze