Torcik serowo-malinowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Fantastyczne ciasto,które zaskoczy swoim wyglądem i smakiem.Torcik z
pewnością nie jest zbyt słodki a krem serowy lekki i wyjątkowo smaczny. Szczerze polecam jedno z lepszych ciast z dodatkiem owoców.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 jajka
    100 g mąki pszennej przesianej
    1 łyżka kakao
    łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    Warstwa malinowa

    500 g mrożonych malin
    2 galaretki malinowe
    Masa serowa

    650 g sera białego zmielonego
    250 ml śmietanki 30%
    4-5 łyżek cukru
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    3 łyżeczki żelatyny
    Polewa

    150 g cukru
    50 g kakao
    100 ml śmietanki 30%
    2 łyżeczki żelatyny
    Poncz

    1/2 szklanki kawy słodzonej
    2-3 łyżki rumu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Torcik serowo-malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy po łyżce cukru dalej ubijając. Następnie dodajemy żółtka, po jednym i ubijamy.Wlewamy olej,miksujemy. Na koniec dodajemy sypkie produkty, wymieszane w misce i mieszamy ręcznie. Wylewamy do tortownicy 26 cm pieczemy około 25 minut w 180 stopni.

    Masa Malinowa

    Galaretki rozpuszczamy w 350 ml gorącej wody. Zalewamy zmrożone maliny ,mieszamy.

    Nasączamy ostudzony biszkopt kawą z rumem. Nakładamy gęstniejącą masę malinową, wstawiamy do lodówki do stężenia.

    Masa Serowa

    Kawę zalewamy wrzątkiem 100 ml. Kiedy chwilę przestygnie wsypujemy żelatynę dokładnie mieszamy. Ser miksujemy z cukrem. Osobno ubijamy śmietanę. Wlewamy kawę z żelatyną do sera i mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy ręcznie. Wykładamy na warstwę z malin( musi być zastygnięta) do lodówki niech stężeje.

    Polewa

    Żelatynę zalać 2-3 łyżkami zimnej wody,niech napęcznieje.Zagotować 50 ml wody z cukrem i kakao. Dodajemy śmietanę,mieszamy i chwilę gotujemy. Odstawiamy niech chwilę wystygnie dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.Wystudzoną polewą dekorujemy wierzch ciasta. Można zatopić na wierzchu świeże maliny.

    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować