Fantastyczne ciasto,które zaskoczy swoim wyglądem i smakiem.Torcik z
pewnością nie jest zbyt słodki a krem serowy lekki i wyjątkowo smaczny. Szczerze polecam jedno z lepszych ciast z dodatkiem owoców.
Torcik serowo-malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy po łyżce cukru dalej ubijając. Następnie dodajemy żółtka, po jednym i ubijamy.Wlewamy olej,miksujemy. Na koniec dodajemy sypkie produkty, wymieszane w misce i mieszamy ręcznie. Wylewamy do tortownicy 26 cm pieczemy około 25 minut w 180 stopni.
Masa Malinowa
Galaretki rozpuszczamy w 350 ml gorącej wody. Zalewamy zmrożone maliny ,mieszamy.
Nasączamy ostudzony biszkopt kawą z rumem. Nakładamy gęstniejącą masę malinową, wstawiamy do lodówki do stężenia.
Masa Serowa
Kawę zalewamy wrzątkiem 100 ml. Kiedy chwilę przestygnie wsypujemy żelatynę dokładnie mieszamy. Ser miksujemy z cukrem. Osobno ubijamy śmietanę. Wlewamy kawę z żelatyną do sera i mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy ręcznie. Wykładamy na warstwę z malin( musi być zastygnięta) do lodówki niech stężeje.
Polewa
Żelatynę zalać 2-3 łyżkami zimnej wody,niech napęcznieje.Zagotować 50 ml wody z cukrem i kakao. Dodajemy śmietanę,mieszamy i chwilę gotujemy. Odstawiamy niech chwilę wystygnie dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.Wystudzoną polewą dekorujemy wierzch ciasta. Można zatopić na wierzchu świeże maliny.
Komentarze