Wianki z konfiturą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny dodatek do herbaty nie tylko na jesienne, ponure dni.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • mąka [500 g]
    drożdże [25 g]
    mleko [0.75 szklanki] (ciepłe)
    cukier [2 łyżki]
    jajka [2 szt.]
    masło [60 g]
    sól [0.5 łyżeczki]
    ulubiona konfitura
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Wianki z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w 0,5 szklanki ciepłego mleka i odstawić na chwilę.
    Masło stopić i przestudzić. Jajka wymieszać z solą i 2 łyżkami cukru.
    Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, jajka, masło i resztę mleka.
    Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie gładkie i nie będzie lepić się do rąk (nie trwa to długo, bo z ciastem fajnie się pracuje). Odstawić na 1-2 godziny, do podwojenia objętości. Ciasto można przechowywać w lodówce do 24h.
  • przygotowanie 1 2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować w prostokąt o wymiarach ok. 60cmx30cm. Posmarować konfiturą, pozostawiając czyste brzegi (na ok. 1,5cm).
  • przygotowanie 2 3. Ciasto złożyć na trzy: prawy brzeg do środka, lewym go nakrywamy. Brzegi "rolady" sklejamy i delikatnie ją wałkujemy lub przyciskamy.
    Roladę kroimy w poprzek na ok. 12 pasków (o szerokości ok. 3cm).
    Każdy pasek skręcamy 3-4 razy, a brzegi sklejamy, żeby powstały wianki.
    Ułożyć wianki na blaszce zachowując odległość między nimi (trochę urosną podczas pieczenia).
  • 4. Piec w temp. 210C przez ok. 15-20 minut, do zarumienienia. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Latem, konfiturę, można zastąpić świeżymi owocami, np. truskawkami. Wystarczy je zmielić w blenderze, poddusić z cukrem i odrobiną startej skórki cytryny na ogniu do odparowania nadmiaru soku (ok. 30-40 min). I nadzienie gotowe!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować