Bardzo lubię te wianki drożdżowe z żurawiną i migdałami i polecam wypróbować ten przepis i tak naprawdę bułeczki te można zrobić z ulubionym nadzieniem i posypać ulubionymi orzechami. Spróbujcie :)
Bułeczki (wianki) drożdżowe z żurawiną i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać dwa razy, wsypać do dużej miski. Dodać cukier, sól i wkruszyć drożdże. Wymieszać. W środku zrobić wgłębienie, wlać ciepłe mleko (temperatura mleka nie powinna być większa, niż 40 stopni), dodać jajko i zagnieść ciasto. Wyrabiać ciasto przez około 7-10 minut. Następnie, cały czas wyrabiając, na dwa razy dodać miękkie masło. Wyrabiać do momentu, aż masło całkowicie się połączy z ciastem. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Ciasto podzielić na 7 równych kawałków, uformować kuleczki, przykryć je folią spożywczą i odstawić na kolejne 15 minut. Ww tym czasie żurawinę drobno posiekać. Wypoczęte ciasto rozwałkować na kształt cienkiego prostokąta, posypać żurawiną i zawinąć w roladę. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż na pół, zostawiając jedną końcówkę nie przeciętą. Z powstałych pasków zrobić „warkocz”, połączyć dwa końce i mocno zlepić i uformować kółko. Tak jak zostało przedstawione na zdjęciach. W ten sam sposób uformować resztę wianków. Gotowe bułeczki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową i odstawić na kolejne 30-60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte wianki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać płatkami migdałów. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
Smacznego :)
Komentarze