wegański tort Shrek

4.5 (142 ocen)

  • 3 godz.

Jest to ciasto przygotowane z całkowicie roślinnych produktów z okazji setnego już przepisu na mojej stronie kulinarnej. Jest zdrowe a wszystkie dzieci szaleją na hasło "Shrek" i zielone wnętrze tortu :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    250ml mleka sojowego
    180g mąki pszennej
    25g mąki kukurydzianej
    150g cukru
    80ml oleju
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody

    Składniki na zieloną masę:

    900ml soku zielonego Pysio lub Kubuś
    3 op. budyniu śmietankowego bez cukru

    Składniki na śmietankę kokosową:

    2 puszki mleka kokosowego
    150ml oleju kokosowego
    śmietan-fix
    cukier wanilinowy
    szczypta soli

    Składniki na dekorację:

    5 szt. kiwi
    2 galaretki zielone Delecta 30 minut
    3 szkl. wody
    herbatniki
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Torty Ciasto shrek Desery

Wegański tort shrek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu:

    W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki: mąki, cukier, proszek, sodę. W drugim naczyniu mleko sojowe ubić trzepaczką lub widelcem z octem – nieco zgęstnieje i się spieni. Następnie dodać do niego olej, zamieszać. Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie zamieszać, można mikserem, ale nie jest to konieczne. Ciasto przelać do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej olejem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 25-30 minut w 180ºC. Gotowe odstawić do ostudzenia.
  • 2. Przygotowanie zielonej masy:

    W szklance soku dokładnie rozpuścić budyniowy proszek. Pozostałą część zagotować. Do gotującego się soku wlać mieszankę i szybko mieszać, aby uniknąć grudek. Gorącą masę wylać na ostudzony biszkopt.
  • 3. Przygotowanie śmietanki kokosowej:

    Mleko kokosowe chłodzić min. 3 godziny w lodówce. Po tym czasie zebrać tłuszcz, który oddzielił się na wierzchu, nie nabierając wody kokosowej, która pozostała na dnie naczynia. Dodać szczyptę soli i cukier i ubijać śmietankę. W razie potrzeby dodać śmietan-fix – nawet do kilku opakowań. Olej kokosowy, również schłodzony, ubijać przez chwilę mikserem, po czym dodawać do niego ubite mleko kokosowe i dokładnie mieszać za pomocą miksera. Śmietankę wyłożyć na schłodzoną zieloną masę i włożyć całość do lodówki.
  • 4. Przygotowanie dekoracji:

    Kiwi pokroić w cienkie plasterki i układać na śmietance. Galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić na chwilę. Wlać je na tort jeszcze ciepłe, gdyż bardzo szybko zastygają. Teraz tort najlepiej włożyć do zamrażalnika, gdyż gorąca galaretka bardzo szkodzi śmietance kokosowej. Po leżakowaniu min. pół godziny, a maks. godzinę w zamrażalniku tort jest gotowy do wzbogacenia każdej imprezy!

Porady

Zamiast mąki kukurydzianej można użyć skrobi kukurydzianej; Mleko kokosowe powinno zawierać w swoim składzie jedynie ekstrakt kokosowy i wodę – wszelkie dodatki emulgatorów nie pozwolą na rozdzielenie się „śmietanki” i wody kokosowej. Mleko kokosowe powinno zawierać jak najwięcej ekstraktu. Olej kokosowy powinien być bez domieszek – 100% oleju kokosowego, oczywiście stałego w temperaturze pokojowej. Widoczne na zdjęciu herbatniki to wegańskie waniliowe Cookies on tour firmy Coppenrath.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować