Wątróbka w sosie piwnym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 20 min

Kiedyś dużo piekłam i gotowałam na przyjęcia. Przy stole w moim domu zwykle zasiada 5 osób, ale w niedziele i święta, gdy zjawiają się dzieci z wnukami, jest nas aż dziesięcioro.

  • 20 min

Składniki:

  • ● 1 kg wątróbek z indyka
    ● 50 dag młodej cebuli
    ● 10 dag masła roślinnego (ew. oleju lub masła)
    ● łyżeczka cukru
    ● szklanka piwa
    ● 20 dag śmietany
    ● kilka kropli octu
    ● sól, pieprz
    ● ok. 250 ml mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wątróbka w sosie piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbki myjemy, usuwamy
    błony i zalewamy mlekiem.
    Wstawiamy na ok. 2 godziny
    do lodówki. Osączamy i kroimy
    w 3-cm kostkę.
  • 2. Cebule obieramy, kroimy
    w talarki, zalewamy niewielką ilością wody. Do da jemy łyżkę
    masła, cukier i ocet. Gotujemy
    na małym ogniu ok. 10 minut,
    aż woda odparuje.
  • 3. Na patelni roztapiamy masło.
    Wątróbkę smażymy kilka
    minut na dużym ogniu (powinna
    być różowa w środku), doprawiamy
    pieprzem i solą. Cebulę
    i wątróbkę przekładamy
    na półmisek i przykrywamy,
    aby nie wystygły.
  • 4. Do tłuszczu ze smażenia
    wlewamy piwo i podgrzewamy
    kilka minut na średnim ogniu.
    Zdejmujemy i mieszamy ze
    śmietaną. Sosem polewamy
    wątróbkę z cebulą. Podajemy
    z młodymi ziemniakami posypanymi
    koperkiem.

Porady

redakcyjnej kucharki Krystyny ● Wątróbka nabierze aromatu, gdy doprawimy ją oregano i tymiankiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować