Wątróbka drobiowa w sosie cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.„Wątróbka drobiowa w sosiku cebulkowym” ½ kg wątróbki drobiowej 2-3cebule 3 czubate łyżki mąki Listek laurowy, 1 łyżka majeraneku Sól, olej do smażenia Wątróbkę oczyścić i dobrze wypłukać. Odcedzić na durszlak. Do miseczki wsyp mąkę do obtaczania wątróbki i taką obtoczoną kładź na patelnie na rozgrzany olej. Smaż z każdej strony minutę lub dwie w zależności jak duża jest wątróbka. I tak do końca wysmażamy wszystkie. Usmażoną wątróbkę układamy w garnku na dnie którego kładziemy listek laurowy i majeranek. Jak już wątróbkę wysmażymy to na patelnie kładziemy cebulkę pokrojoną w pół talarki i szklimy po czym resztę mąki jaka nam została wysypujemy równomiernie na cebulkę i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty. Wszystko dokładamy do garnka z wątróbką i dolewamy 3szkl. gorącej wody, następnie solimy do smaku i całość gotujemy około 5 minut. Tak przyrządzoną wątróbkę podaję z ziemniakami jak widać na zdjęciu bądź z kaszą gryczaną prażoną na sucho. Smacznego !!!
Komentarze