schab w piwnym sosie

  • wyświetlono: 1151 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

schab duszony w piwie; danie z kuchni niemieckiej

izaa_a
  • 5 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

1 kg schabu
sól
grubo mielony czarny pieprz
pół litra jasnego piwa
1 marchewka
1 pietruszka
pół selera korzeniowego
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1-2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej

Sposób przygotowania przepisu:

schab w piwnym sosie

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem. Obsmażany. Do rondla wlewamy piwo, i wkładamy mięso. Dodajemy warzywa, przecier pomidorowy i cukier; dusimy ok godziny na małym ogniu.
  • 2. Miękkie mięso wyjmujemy z rondla. Mąkę mieszamy z małą ilością zimnej wody, dodajemy do sosu, zagotowujemy.
    W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Mięso kroimy w plastry, wkładamy do sosu i zagotowujemy.

Porady

Mięso można również przed duszeniem pokroić od razu w plastry. Ja starłam warzywa na tarce i takie wrzuciłam do sosu bo tak lubimy ale jeśli ktoś chce mieć gładki sos to można pokroić grubo i potem je całkowicie wyjąć

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

schabobiadpiwoschab duszonywieprzowna

Komentarze

Podobne przepisy

Soczysta wołowina w gęstym sosie piwnym

Dodane przez: fuzja

Soczysta wołowina w gęstym sosie piwnym

Wspaniale soczyste i aromatyczne...

schab

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Schab w sosie paprykowym

Schab w sosie paprykowym wraz z...

Schab

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Schab duszony w sosie pieczarkowym

Schab jest delikatny i kruchy,...

Schab w sosie cebulowym

Dodane przez: joanna30

Schab w sosie cebulowym

Uwielbiam takie mięso, aromatyczne...

schab

Dodane przez: paolineczka

Schab w sosie cebulowym

Miały być tradycyjne schabowe –...

BITKI

Dodane przez: Aninka88

SCHAB W SOSIE PIECZARKOWYM

co tu dużo mówić... pyszne

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE