wątróbka w sosie myśliwskim

5 (175 ocen)

PO PROSTU PYSZNE DANIE

Składniki:

  • 30 dkg wątroby wieprzowej
    20 dkg cienkiej kiełbasy
    3-4 kiszone ogórki
    1 duża cebula
    1 papryczka chili
    2 szklanki wywaru
    2-3 suszone grzybki
    słodka papryka w proszku
    majeranek
    tymianek
    ziele angielskie
    jagoda jałowca
    liść laurowy
    sól
    olej do smażenia
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wątróbka w sosie myśliwskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy.
    Wątrobę moczymy w wodzie i kroimy w cienkie kawałki.
    Kiełbasę kroimy w paski (słupki) o długości około 2 cm.
    Ogórki kiszone kroimy w słupki o wielkości zbliżonej do słupków z kiełbasy.
    Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
    Rozgrzewamy olej i smażymy kawałki wątróbki na dość silnym ogniu. Uwaga! Wątróbki nie solimy.
    Usmażoną wątróbkę przekładamy do miseczki.
    Na patelnię wrzucamy pokrojoną kiełbasę i smażymy przez chwilę.
    Dodajemy cebulę i smażymy jeszcze kilka minut na małym ogniu.
    Dodajemy wątróbkę, przyprawy, posiekaną papryczkę chili, wywar z grzybów, podlewamy wodą.
    Grzyby kroimy w paski i wkładamy do sosu.
    Dodajemy ogórki.
    Gotujemy około 15 minut.
    Z mąki robimy zasmażkę.
    Zalewamy płynem z sosu i całość wlewamy do garnka z sosem.
    Dokładnie mieszamy.
    Doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować