Wątróbka w sosie myśliwskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy.
Wątrobę moczymy w wodzie i kroimy w cienkie kawałki.
Kiełbasę kroimy w paski (słupki) o długości około 2 cm.
Ogórki kiszone kroimy w słupki o wielkości zbliżonej do słupków z kiełbasy.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Rozgrzewamy olej i smażymy kawałki wątróbki na dość silnym ogniu. Uwaga! Wątróbki nie solimy.
Usmażoną wątróbkę przekładamy do miseczki.
Na patelnię wrzucamy pokrojoną kiełbasę i smażymy przez chwilę.
Dodajemy cebulę i smażymy jeszcze kilka minut na małym ogniu.
Dodajemy wątróbkę, przyprawy, posiekaną papryczkę chili, wywar z grzybów, podlewamy wodą.
Grzyby kroimy w paski i wkładamy do sosu.
Dodajemy ogórki.
Gotujemy około 15 minut.
Z mąki robimy zasmażkę.
Zalewamy płynem z sosu i całość wlewamy do garnka z sosem.
Dokładnie mieszamy.
Doprawiamy do smaku.
Komentarze