Fajny obiadek, zwłaszcza w sezonie grzybowym, gdy można podać go z duszonymi grzybami.
Składniki:
1-1,5 kg karkówki wieprzowej (ile porcji, tyle plastrów)
2 cebule
papryczka chili
opakowanie sosu myśliwskiego
szklanka śmietany
szklanka wody
sól do smaku
pieprz
suszona natka pietruszki i kolendry
przyprawy do oprószenia mięsa np.do wieprzowiny
olej
Pieczona karkówka w sosie myśliwskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić na plastry ok 1 cm każdy. Oprószyć przyprawami, solą, pierzem. Dno naczynia do zapiekania skropić olejem, ułożyć plastry mięsa. Papryczkę umyć, pokroić na plasterki, rozłożyć na mięsie.
2.Cebule obrać, pokroić w pióra, rozłożyć równomiernie na mięsie, posypać suszoną zieleniną.
3.Sos myśliwski (proszek) rozmieszać ze śmietaną i wodą, podlać mięso. Całość wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem ok 1-1,2 godziny w 190 stopniach.
Komentarze