Ziemniaczane gofry

0 (0 ocen)

wspaniałe,chrupiące gofry.

Składniki:

  • 40 dag ugotowanych ziemniaków 1 cebula Szklanka maślanki Szklanka śmietany 3 jajka 25 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sól, pieprz Olej

Ziemniaczane gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne ziemniaki zmielić. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Do miski wlać śmietanę, maślankę i żółtka, wymieszać. Dodać ziemniaki i cebulę doprawić solą i pieprzem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Delikatnie wymieszać z pianą z białek. Piec w dobrze nagrzanej i wysmarowanej olejem gofrownicy. Piec 4-6 minut (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy. Podawać z pikantnym twarożkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy