Fasolka w sosie myśliwskim

4.5 (160 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zazwyczaj jak coś jest "po myśliwsku", to pierwsze skojarzenie jest takie, że "mięso w lesie"! No to nie tym razem... Bo głównym składnikiem jest kiełbasa myśliwska, czyli mięso już zdobyte! A sam sos, no właśnie choćby ze względu na czerwono-krwisty kolor, ale nie tylko, też jest myśliwski! Takie są moje skojarzenia. Niemniej choćby ze względu na kaloryczno/rozgrzewające właściwości tej potrawy, gdy za naszymi oknami solidna zima, warto pokusić się o przyrządzenie sobie tego dania! Ja do tego zachęcam! A szczegółowy sposób przygotowania jest jak zwykle w przepisie.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 cebule
    3 ogórki kiszone
    250 g pieczarek
    4 pętka kiełbasy myśliwskiej
    4 pętka kiełbasy śląskiej
    250 g wędzonego boczku
    500 ml passaty pomidorowej
    1 łyżka mielonej papryki
    1 łyżka mielonej ostrej papryki
    4 liście laurowe
    8 ziaren ziela angielskiego
    3 puszki fasoli konserwowej (piękny jaś)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka w sosie myśliwskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fasolka w sosie myśliwskim 1. Cebule i ogórki kroimy w kostkę.

    Pieczarki oczyszczamy i kroimy w talarki.

    Kiełbasy kroimy w talarki.

    Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, ogórki, pieczarki, smażymy przez chwilę.

    Następnie dodajemy kiełbasę, pokrojony w kostkę boczek, smażymy (wytapiając tłuszcz).

    Całość zalewamy passatą i wodą z dodatkiem przypraw. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut.

    Do sosu dodajemy fasolę wraz z zalewą. Całość gotujemy, redukując sos do ulubionej konsystencji.

    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować