Wątróbka drobiowa z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbki oczyszczamy z wystających żyłek i flaczków. Każdy kawałek moczymy w mleku a następnie obtaczamy w mące. Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła i kładziemy wątróbki. Obsmażamy z dwóch stron. Kiedy odwrócimy na drugą stronę to każdy kawałek przebijamy lekko widelcem, tak aby to co w środku wypłynęło. Trzeba uważać ( najlepiej zmniejszyć ogień), bo będzie pryskać. .
2.Cebulę kroimy w cienkie paseczki. Na patelni rozpuszczam 2 łyżki masła i wrzucamy cebulę. Smażymy ją, aż się zeszkli. Wątróbki lekko solimy i podajemy z cebulą. Ja podaję z ziemniaczkami i gotowaną kapustą. Smacznego.
Porady
Wątróbkę smażymy w sumie na średnim ogniu, ważne by wątróbka była po przekrojeniu ciemna i miękka, a na jej wierzchu utworzyła się miejscami taka skorupka. Wtedy jest chrupiąca i najlepsza.
Komentarze