Warkocz z rodzynkami (chałka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i łyżką mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić
z pozostałym cukrem. Mleko podgrzać. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli, ubite żółtka, mleko, drożdże, olej i rodzynki. Dokładnie wyrobić ciasto które będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie ciasto podzielić na 3 równe części. Z każdej zrobić wałek (troszkę dłuższy niż blaszka w której będziemy piec chałkę).
Z trzech wałków zaplatamy warkocz (ja zaplatałam na wyłożonej papierem blaszce). Początek i koniec warkocza zlepiamy i zawijamy pod spód. Całość smarujemy rozmąconym jajkiem i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 35 - 40 minut. Po upieczeniu polewamy lukrem.
Komentarze