Chałka / Warkocz

  • wyświetlono: 152 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przepyszne pieczywo.

resised
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

1 całe duże jajko
2 żółtka
100 g masła (w temperaturze pokojowej)
1 cukier waniliowy
50 g cukru
1 szklanka mleka
25 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Chałka / Warkocz

  • Chałka / Warkocz1. Całe jajko roztrzepać w garnku, odlać trochę (do posmarowania chałki) do mniejszej miseczki. Do reszty dodać 2 żółtka, cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko. wymieszać i lekko podgrzać. Powstałą masę wyłożyć do dużej plastikowej miski i dodać mąkę oraz sól. Wyrobić ciasto. Pozostawić do urośnięcia na ok 30-45 minut. Ciasto podwoi swoją objętość.
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i trochę jeszcze wyrobić. Podzielić na 2 części. Każdą część podzielić na 3 mniejsze części. Z każdej mniejszej części uformować wałeczki. Wałeczki zapleść w warkocz.
    Ułożyć 2 warkocze na blachę do pieczenia. Posmarować odstawionym w miseczce jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut aż się zarumienią.

Porady

Z takiej porcji ciasta wychodzą 2 warkocze.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chałkaciasto drożdżowebułkapieczywowarkocz
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-21oe7ix

Dodane przez: karolinaholly

SŁODKA CHAŁKA

Wspaniała domowa chałka, smakuje...

Maślana chałka

Dodane przez: anemon

Maślana chałka

Chałka to tradycyjny lekko słodki...

image-2at19fp

Dodane przez: Magster

CHAŁKA DROŻDŻOWA

Tradycyjna chałka drożdżowa obok...

Maślana chałka.

Dodane przez: BABECZKA 35

Maślana chałka

Z dwa lata już nie piekłam chałki,...

Domowa chałka

Dodane przez: Fibik001

Domowa chałka

Chałka jest przepyszna, puszysta...

Dodane przez: Anna Bielicka

DOMOWA CHAŁKA

Idealna na drugie śniadanie. Uwielbiana...