Waniliowy tort z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Do żółtek dodajemy barwnik spożywczy i lekko mieszamy. Do ubitych białek dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty na najsłabsze i dodajemy po łyżce mieszanki mąk. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm z wysmarowanym dnem margaryną i wysypanej bułką tartą. Blaszkę z masą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt w formy i odwrócony do góry dnem wystudzimy np. na ściereczce. Zimny biszkopt przecinamy na trzy krążki.
2.Do wysokiego naczynia wlewamy zimne mleko, wsypujemy krem waniliowy i miksujemy najpierw na niskich, potem na wysokich obrotach do momentu aż uzyskamy gęsty krem. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i część kroimy w kostkę a część na paseczki. Na paterę lub okrągły talerz kładziemy pierwszy krążek ciasta, nasączamy go sokiem brzoskwiniowym. Wykładamy część kremu i posypujemy kawałkami brzoskwiń.
3.Przykrywamy drugim plackiem i wykonujemy takie same czynności jak przy pierwszym przełożeniu. Po zrobieniu drugiej warstwy nasączamy ostatni placek, przykrywamy nim masę z brzoskwiniami i smarujemy kremem górę i boki tortu. Boki dekorujemy widelcem robiąc rowki i układamy na dole dookoła paseczki brzoskwiń. Na górze dowolnie dekorujemy resztą kremu, brzoskwiniami i posypką oraz motylkami i błyszczącym cukrem. Gotowy tort wstawiamy do lodówki na około dwie godziny.
Komentarze