Waniliowy tort z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

kolorowy, pyszny torcik

Składniki:


  • Biszkopt :
    barwnik spożywczy czerwony ( ilość według uznania )
    6 białek
    6 żółtek
    1/2 szk cukru
    2 małe cukry waniliowe
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    6 łyżek mąki tortowej
    Masa :
    2 kremy waniliowe Gellwe
    600 ml zimnego mleka
    Dodatkowo :
    1 puszka brzoskwiń
    kolorowa posypka do ciast
    motylki cukrowe
    różowy błyszczący cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Waniliowy tort z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Do żółtek dodajemy barwnik spożywczy i lekko mieszamy. Do ubitych białek dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty na najsłabsze i dodajemy po łyżce mieszanki mąk. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm z wysmarowanym dnem margaryną i wysypanej bułką tartą. Blaszkę z masą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt w formy i odwrócony do góry dnem wystudzimy np. na ściereczce. Zimny biszkopt przecinamy na trzy krążki.
  • 2. Do wysokiego naczynia wlewamy zimne mleko, wsypujemy krem waniliowy i miksujemy najpierw na niskich, potem na wysokich obrotach do momentu aż uzyskamy gęsty krem. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i część kroimy w kostkę a część na paseczki. Na paterę lub okrągły talerz kładziemy pierwszy krążek ciasta, nasączamy go sokiem brzoskwiniowym. Wykładamy część kremu i posypujemy kawałkami brzoskwiń.
  • 3. Przykrywamy drugim plackiem i wykonujemy takie same czynności jak przy pierwszym przełożeniu. Po zrobieniu drugiej warstwy nasączamy ostatni placek, przykrywamy nim masę z brzoskwiniami i smarujemy kremem górę i boki tortu. Boki dekorujemy widelcem robiąc rowki i układamy na dole dookoła paseczki brzoskwiń. Na górze dowolnie dekorujemy resztą kremu, brzoskwiniami i posypką oraz motylkami i błyszczącym cukrem. Gotowy tort wstawiamy do lodówki na około dwie godziny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować