Utopence (topielcy) z parówek

4.45 (152 ocen)

Przysmak czeski i przekąska do piwa. Parówki w zalewie octowej z cebulą przyprawami i chili.

Składniki:

  • 0,5 kg dobrej jakości parówek lub serdelek
    3 średnie cebule
    2 ząbki czosnku
    2-3 strączki papryczki chili (u mnie suszona)

    Zalewa:
    3 szklanki wody
    1 szklanka octu
    1 łyżeczka soli
    3 łyżeczki cukru
    1 łyżka gorczycy
    3-5 kulek ziela angielskiego
    2-3 listki laurowe
    pół łyżeczki pieprzu ziarnistego (u mnie kolorowy)
Wystaw ocenę:

4.45 (152 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Utopence (topielcy) z parówek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na zalewę zagotować i wystudzić pod przykryciem by zalewa przegryzła się przyprawami. Parówki przekroić na pół (bez osłonek), cebule obrać i pokroić w krążki lub piórka. W słoju układać na przemian: cebula, pokrojone ząbki czosnku, parówki i papryczki. Całość zalać chłodną zalewą, zamknąć słoik i odstawić w ciemne i chłodne miejsce lub lodówki. Parówki nadają się do spożycia po kilku dniach. W takim stanie mogą być przechowywane nawet do 3 miesięcy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Czeska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować