Tymbaliki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dokładnie myjemy, warzywa obieramy i również myjemy. Do garnka wkładamy czyste mięso, warzywa w całości oraz resztę przypraw. Całość zalewamy zimną wodą tak, aby poziom wody był o ok. 3cm wyżej niż zawartość naszego garnka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok. 1,5-2 godzin – nasz wywar powinien „pyrkać” jak rosół. Po tym czasie wyjmujemy mięso i warzywa z bulionu. Jeśli potrzeba – doprawiamy bulion. Mięso obieramy i kroimy na małe kawałki, marchewkę kroimy w talarki. Bulion przecedzamy przez gazę/ścierkę aby był klarowny, dodajemy do niego żelatynę i dokładnie mieszamy (u mnie po przecedzeniu powstało 1600ml bulionu, więc użyłam 32g żelatyny). Jajka gotujemy na twardo, obieramy i studzimy. W przygotowanych pojemniczkach układamy: natkę pietruszki, jajko, mięso, marchewkę, zalewamy bulionem i ostawiamy do wystygnięcia. Gdy nasza galaretka jest już zimna, wstawiamy ją do lodówki – do stężenia. Podajemy na półmisku wyłożony sałatą z dodatkiem soku z cytryny bądź octu.
Porady
Jeśli lubicie, do tymbalików można dodać groszek lub kukurydzę - wtedy jeszcze ładniej prezentują się na stole.
Komentarze