tymbaliki z kurczaka

4.5 (170 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Nie wyobrażam sobie świat Wielkanocnych bez tymbalików z kurczaka, sowicie okrapianych octem bądź cytryną.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • proporcje na ok. 8 porcji (poj. ok. 300ml)
    bulion:
    2 udka z kurczaka
    4 podudzia z kurczaka
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    kawałek pora
    4 listki laurowe
    1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki suszonego lubczyku

    pozostałe składniki:
    żelatyna – na każde 100ml bulionu przypada 2g żelatyny
    3 jajka
    natka pietruszki
    pojemniczki na tymbaliki
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Bulion Przystawki

Tymbaliki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie myjemy, warzywa obieramy i również myjemy. Do garnka wkładamy czyste mięso, warzywa w całości oraz resztę przypraw. Całość zalewamy zimną wodą tak, aby poziom wody był o ok. 3cm wyżej niż zawartość naszego garnka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok. 1,5-2 godzin – nasz wywar powinien „pyrkać” jak rosół. Po tym czasie wyjmujemy mięso i warzywa z bulionu. Jeśli potrzeba – doprawiamy bulion. Mięso obieramy i kroimy na małe kawałki, marchewkę kroimy w talarki. Bulion przecedzamy przez gazę/ścierkę aby był klarowny, dodajemy do niego żelatynę i dokładnie mieszamy (u mnie po przecedzeniu powstało 1600ml bulionu, więc użyłam 32g żelatyny). Jajka gotujemy na twardo, obieramy i studzimy. W przygotowanych pojemniczkach układamy: natkę pietruszki, jajko, mięso, marchewkę, zalewamy bulionem i ostawiamy do wystygnięcia. Gdy nasza galaretka jest już zimna, wstawiamy ją do lodówki – do stężenia. Podajemy na półmisku wyłożony sałatą z dodatkiem soku z cytryny bądź octu.

Porady

Jeśli lubicie, do tymbalików można dodać groszek lub kukurydzę - wtedy jeszcze ładniej prezentują się na stole.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Marchewka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować