Jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu zrób tymbaliki czyli kurczak w galarecie .
45 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Porcja ugotowanego mięsa kurczaka (np. 2 ćwiartki)
1 marchewka z rosołu
Groszek zielony konserwowy (opcjonalnie)
Kukurydza konserwowa (według uznania)
2 jajka ugotowane na twardo
Rosół (tyle by przykryć składniki )
Żelatyna
Natka pietruszki
Sok z cytryny lub ocet do podania
1.Mięso z ugotowanego kurczaka obrać odrzucając skórki błonki i kości.
Następnie pokroić w kostkę.
Marchewkę pokroić na cienkie plasterki.
Groszek i kukurydzę odcedzić.
Jajka ugotować na twardo.
Rosół dobrze doprawić solą i pieprzem (musi być odpowiednio słony). Zagotować a następnie rozpuścić w nim żelatynę (ilość żelatyny zależy od tego ile użyjemy rosołu.
Najlepiej postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.).
Mięso i warzywa układać w salaterkach miseczkach lub filiżankach do 3/4 wysokości.
Wszystko zalewamy rosołem i odstawiać do wystudzenia. Tak przygotowane tymbaliki wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.
Podajemy z cytryną lub octem.
SMACZNEGO.
Porady
Resztę warzyw można wykorzystać do szałotu czyli sałatki ziemniaczanej.
Komentarze