Tymbaliki

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu zrób tymbaliki czyli kurczak w galarecie .

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Porcja ugotowanego mięsa kurczaka (np. 2 ćwiartki)
    1 marchewka z rosołu
    Groszek zielony konserwowy (opcjonalnie)
    Kukurydza konserwowa (według uznania)
    2 jajka ugotowane na twardo
    Rosół (tyle by przykryć składniki )
    Żelatyna
    Natka pietruszki
    Sok z cytryny lub ocet do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galareta Galaretki Przystawki

Tymbaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z ugotowanego kurczaka obrać odrzucając skórki błonki i kości.
    Następnie pokroić w kostkę.
    Marchewkę pokroić na cienkie plasterki.
    Groszek i kukurydzę odcedzić.
    Jajka ugotować na twardo.
    Rosół dobrze doprawić solą i pieprzem (musi być odpowiednio słony). Zagotować a następnie rozpuścić w nim żelatynę (ilość żelatyny zależy od tego ile użyjemy rosołu.
    Najlepiej postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.).
    Mięso i warzywa układać w salaterkach miseczkach lub filiżankach do 3/4 wysokości.
    Wszystko zalewamy rosołem i odstawiać do wystudzenia. Tak przygotowane tymbaliki wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.
    Podajemy z cytryną lub octem.
    SMACZNEGO.

Porady

Resztę warzyw można wykorzystać do szałotu czyli sałatki ziemniaczanej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żelatyna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować