Truskawkowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy na spodzie biszkoptami, tak, aby pozostało jak najmniej przestrzeni pomiędzy nimi.
Truskawki wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu, aż zmiękną i lekko się rozwalą. Następnie całość miksujemy blenderem lub przecieramy przez sito, aby powstał mus. Jeśli jest rzadki, podgrzewamy go około 10 minut, aż lekko zgęstnieje. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wody i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z jeszcze gorącym truskawkowym musem i odstawiamy do ostygnięcia.
Kiedy mus jest chłodny, w osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
2.Do ubitej śmietany dodajemy powoli truskawkowy mus i mieszamy, aż do połączenia. Gotową masę wylewamy na spód z biszkoptów i wyrównujemy. Schładzamy w lodówce około godzinę.
Truskawki przeznaczone do dekoracji myjemy i kroimy w plastry. Owoce układamy na wierzchu schłodzonej pianki. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody. Kiedy jest schłodzona zalewamy nią poukładane na cieście truskawki.
Gotową piankę schładzamy w lodówce przez kilka godzin przed podaniem, a najlepiej przez całą noc.
Komentarze