Truskawkowa pianka

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Pyszny i lekki deser w formie ciasta, przywodzący na myśl lato i słońce. Nikt mu się nie oprze.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 600 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
    300 g świeżych truskawek do dekoracji
    500 g śmietany kremówki 33%
    3 łyżki cukru pudru
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki żelatyny
    1 galaretka truskawkowa
    80 g okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z truskawkami Desery

Truskawkowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Truskawkowa pianka 1. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy na spodzie biszkoptami, tak, aby pozostało jak najmniej przestrzeni pomiędzy nimi.

    Truskawki wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu, aż zmiękną i lekko się rozwalą. Następnie całość miksujemy blenderem lub przecieramy przez sito, aby powstał mus. Jeśli jest rzadki, podgrzewamy go około 10 minut, aż lekko zgęstnieje. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wody i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z jeszcze gorącym truskawkowym musem i odstawiamy do ostygnięcia.

    Kiedy mus jest chłodny, w osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
  • Truskawkowa pianka 2. Do ubitej śmietany dodajemy powoli truskawkowy mus i mieszamy, aż do połączenia. Gotową masę wylewamy na spód z biszkoptów i wyrównujemy. Schładzamy w lodówce około godzinę.

    Truskawki przeznaczone do dekoracji myjemy i kroimy w plastry. Owoce układamy na wierzchu schłodzonej pianki. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody. Kiedy jest schłodzona zalewamy nią poukładane na cieście truskawki.

    Gotową piankę schładzamy w lodówce przez kilka godzin przed podaniem, a najlepiej przez całą noc.
  • 3.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Owoce Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować