CIASTO PIANKA TRUSKAWKOWA

4.49 (162 ocen)

  • 40 min

Puszysta i lekka pianka truskawkowa na maślance z galaretką.

  • 40 min

Składniki:

  • - 1 litr maślanki naturalnej
    - 70dag truskawek
    - 3 galaretki truskawkowe
    - 1 laska wanilii
    - ok. 6 łyżek cukru pudru
    - 1 czubata łyżka żelatyny.
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki Pianka

Ciasto pianka truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 galaretki rozpuszczamy w 300ml wrzątku z żelatyną, 1 galaretkę w 500ml wrzątku, studzimy. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, 0,5kg truskawek blendujemy, a pozostałe przekrawamy na pół.
  • 2. Maślankę miksujemy ze zblendowanymi truskawkami tężejącą galaretką z żelatyną, wydrążoną wanilią i cukrem pudrem. Tężejącą piankę wylewamy do tortownicy o śr 28cm i wstawiamy na chwilę do lodówki. Następnie układamy połówki truskawek lekko je wciskając i zalewamy pozostałą tężejącą galaretką. Chłodzimy.

Porady

Najlepiej kroi się na drugi dzień. Gdy ktoś lubi słodkie desery to warto dodać więcej cukru pudru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Maślanka Truskawki Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować