Trójsmakowe drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Masło roztop odstaw do ostygnięcia.
Drożdże utrzyj z cukrem i ciepłym mlekiem.
Jajka rozkłóć widelcem.
2.Do mąki dodaj drożdże , jajka , zamieszaj , połącz z letnim roztopionym masłem.
Wyrób ciasto.
Pozostaw przykryte ściereczką do wyrośnięcia, na pół godziny.
3.Jagody wsyp na durszlak, popłucz i pozostaw przez chwilę na durszlaku.
Budyń śmietankowy przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Ser utrzyj z jakiem i cukrem, dodaj rodzynki skórkę pomarańczową, wymieszaj.
4.Ciasto drożdżowe wyłóż na stolnicę, podziel na 8 części, uformuj placuszki.
Na każdy z nich, ułóż po łyżce jagód , budyniu i sera.
5.Blaszkę o wymiarach 24x38 posmaruj margaryną i ułóż na niej drożdżówki.
Piec temperaturze 160 stopni przez 30 minut.
Po upieczeniu, posyp cukrem pudrem.
Komentarze