Drożdżowe ślimaczki trójsmakowe

0 (0 ocen)

Moi domownicy mają zwyczaj otwierania kilku słoików dżemów na raz i niedojadania ich. A ponieważ drażni mnie armia prawie pustych słoików w lodówce, znalazłam sposób na wykorzystanie końcówek w pysznych drożdżówkach

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej + do podsypania
    4 dag drożdży
    2/3 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    5 dag masła
    2 jajka
    16 g cukru wanilinowego
    szczypta soli
    NADZIENIE:
    3-4 łyżki wiórków kokosowych
    po około 1/3 słoiczka:
    dżemu z leśnych jeżyn
    musu z antonówek
    dżemu z czerwonych porzeczek
    LUKIER:
    3/4 szklanki cukru pudru
    1-2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe ślimaczki trójsmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe ślimaczki trójsmakowe 1. Mąkę przesiać do miski, pośrodku zrobić wgłębienie, wkruszyć w nie drożdże, wsypać łyżkę cukru i wlać część letniego mleka.
    Wymieszać łyżką nagarniając troszkę mąki.
    Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia zaczynu.
    Masło stopić, przestudzić.
    Dodać pozostałe składniki i najpierw łyżką, a następnie ręcznie wyrobić gładkie ciasto (wyrabiać 10 minut).
    Ciasto w misce nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, następnie odgazować je, krótko zagnieść i rozwałkować prostokąt o wymiarach 30x60 cm.
  • Drożdżowe ślimaczki trójsmakowe 2. Na cieście rozsmarować dżem i posypać je wiórkami kokosowymi.
    Wzdłuż dłuższego boku zwinąć rulon i pokroić go na 12 równych kawałków.
    Blaszkę o wymiarach 23x29 cm wyłożyć papierem do pieczenia, kawałki ciasta ułożyć w odległości od siebie przecięciem do góry.
    Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Drożdżowe ślimaczki trójsmakowe 3.
    Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Drożdżowe ślimaczki trójsmakowe 4. Piec około 40 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez termo obiegu).
    Wystudzić w blaszce.
    Po przestygnięciu ozdobić lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować