Tradycyjny żurek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W moim domu to jedyne gorące danie podawane na świąteczne śniadanie. Jest dobrym wstępemdo wielkanocnej biesiady.

Składniki:

  • ● 4 białe kiełbaski
    ● 4 jajka
    ● 250 g włoszczyzny
    ● 2 suszone grzybki
    ● 500 ml gotowego zakwasu
    ● 1 łyżka mąki
    ● 1 ząbek czosnku
    ● sól
    ● majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Tradycyjny żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę czyścimy,
    myjemy, zalewamy wodą.
    Wkładamy grzybki i gotujemy
    30 minut. Osobno gotujemy
    jajka na twardo. Wywar
    przecedzamy. Do wywaru
    wrzucamy kiełbaski, wlewamy
    zakwas i gotujemy jeszcze
    około 10 minut.
  • 2. Kiełbaski wyjmujemy, zupę
    doprawiamy czosnkiem
    roztartym z solą i zagęszczamy
    mąką rozmieszaną z wodą.
    Zagotowujemy.
  • 3. Jajka kroimy w cząstki,
    kiełbaski w plasterki. Wkładamy
    po porcji na talerze
    i zalewamy żurem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.39 (233 ocen)

żurek

To może cię zainteresować