Tradycyjny Wielkanocny Żurek w chlebie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moja wersja tradycyjnego świątecznego żurku podawana na naszym Wielkanocnym stole. Mocno rozgrzewający, kwaśny, aromatyczny, przygotowany na bazie białej kiełbasy i pachnącej wędzonki.

  • 60 min

Składniki:

  • 600g białej surowej kiełbasy
    2 marchewki
    8 ziemniaków
    1 pietruszka
    20g suszonych grzybów
    2 ząbki czosnku
    4 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    0,5l zakwasu na żur
    80g wędzonej kiełbasy
    2 cebulki dymki
    2 łyżki majeranku
    130g śmietany 18%
    sól
    pieprz
    olej
    maggi
    dodatkowo:
    3 jajka
    1 chleb
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Żurek Żur Pieczywo

Tradycyjny wielkanocny żurek w chlebie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ol02a8 1. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w słupki a ziemniaki w ćwiartki.
  • 2. Białą kiełbasę sparzyć w 1litrze wrzątku. Następnie wyjąć kiełbasę
    i pokroić w 3 cm kawałki. Suszone grzyby namoczyć w wodzie i drobno pokroić.
  • image-0a0ssd1 3. Do wywaru po kiełbasie dodać warzywa, suszone grzyby, drobno posiekany czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotować około 25 minut. Po tym czasie dodać zakwas, majeranek, sól, pieprz, kilka kropel maggi, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze 8-10minut.
    Na końcu zabielić śmietaną, dodać pokrojoną białą kiełbasę i wymieszać.
  • image-0hvcsru 4. Zasmażka: Cebulę drobno posiekać, wędzoną kiełbasę pokroić w bardzo drobną kosteczkę, razem zeszklić na oliwie. Jajka ugotować na twardo.
  • 5. Żurek podawać z jajkiem i zasmażką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować