Moja wersja tradycyjnego świątecznego żurku podawana na naszym Wielkanocnym stole. Mocno rozgrzewający, kwaśny, aromatyczny, przygotowany na bazie białej kiełbasy i pachnącej wędzonki.
Tradycyjny wielkanocny żurek w chlebie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w słupki a ziemniaki w ćwiartki.
2.Białą kiełbasę sparzyć w 1litrze wrzątku. Następnie wyjąć kiełbasę
i pokroić w 3 cm kawałki. Suszone grzyby namoczyć w wodzie i drobno pokroić.
3.Do wywaru po kiełbasie dodać warzywa, suszone grzyby, drobno posiekany czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotować około 25 minut. Po tym czasie dodać zakwas, majeranek, sól, pieprz, kilka kropel maggi, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze 8-10minut.
Na końcu zabielić śmietaną, dodać pokrojoną białą kiełbasę i wymieszać.
4.Zasmażka: Cebulę drobno posiekać, wędzoną kiełbasę pokroić w bardzo drobną kosteczkę, razem zeszklić na oliwie. Jajka ugotować na twardo.
Komentarze