Tradycyjny bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby moczymy kilka godzin
w wodzie. Odcedzamy
(wodę zachowujemy).
2.Kapustę drobno kroimy,
zalewamy wodą, mieszamy,
a następnie odciskamy. Wkładamy
do garnka i zalewamy
świeżą wodą. Gotujemy kilka
minut. Wodę odlewamy,
a kapustę zalewamy wodą
z moczenia grzybów i winem.
Gotujemy, od czasu do czasu
mieszając.
3.Mięso, boczek, kiełbasę
i cebule kroimy w kostkę.
Podsmażamy na rozgrzanym
tłuszczu. Przekładamy do kapusty.
Wsypujemy przyprawy.
Dodajemy śliwki, mieszamy.
Dusimy do miękkości. Doprawiamy
przecierem pomidorowym
i mieszamy.
Porady
Bigos im więcej razy jest podgrzewany, tym lepiej smakuje.
Komentarze