Tradycyjny bigos

4.47 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Cieszę się, gdy moi bliscy zajadają z apetytem.

Składniki:

  • ● 2 garści suszonych grzybów
    ● 2 kg kiszonej kapusty
    ● 60 dag boczku
    ● 50 dag mięsa, np. łopatki wieprzowej
    ● 50 dag kiełbasy
    ● 2 cebule
    ● mały przecier pomidorowy
    ● kilka wędzonych śliwek
    ● 1/2 szkl. czerwonego półsłodkiego wina
    ● przyprawy: przyprawa uniwersalna, pieprz, liść laurowy, kminek, majeranek
    ● tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.47 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Tradycyjny bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby moczymy kilka godzin
    w wodzie. Odcedzamy
    (wodę zachowujemy).
  • 2. Kapustę drobno kroimy,
    zalewamy wodą, mieszamy,
    a następnie odciskamy. Wkładamy
    do garnka i zalewamy
    świeżą wodą. Gotujemy kilka
    minut. Wodę odlewamy,
    a kapustę zalewamy wodą
    z moczenia grzybów i winem.
    Gotujemy, od czasu do czasu
    mieszając.
  • 3. Mięso, boczek, kiełbasę
    i cebule kroimy w kostkę.
    Podsmażamy na rozgrzanym
    tłuszczu. Przekładamy do kapusty.
    Wsypujemy przyprawy.
    Dodajemy śliwki, mieszamy.
    Dusimy do miękkości. Doprawiamy
    przecierem pomidorowym
    i mieszamy.

Porady

Bigos im więcej razy jest podgrzewany, tym lepiej smakuje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_10-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować