Tort owocowy z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę przesianą z budyniem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wylać do tortownicy. Piec ok. 30 minut w temperaturze 175 stopni. Po schłodzeniu przekroić.
2.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, truskawki pokroić.
3.Śmietanę lekko ubić, dodać serek i dalej chwilę ubijać. Dodać ciepłą żelatynę i szybko zmiksować. Wsypać truskawki i czekoladę, wymieszać i wyłożyć na przekrojony biszkopt, który wcześniej włożyć do specjalnej obręczy lub do tortownicy w której się piekł. Przykryć drugą połową i lekko docisnąć. Wstawić do lodówki.
4.Dwie czekolady połamać i z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wyłożyć na przygotowany pasek foli, od strony bąbelków , rozsmarować równo i poczekać aż czekolada będzie lekko zastygać .
5.Śmietanę ubić z dodatkiem śmietan fixu, dodać ekstrakt wanilii, posmarować boki i górę tortu. Trochę zostawić do dekoracji.
6.Folę z zastygającą, ale miękką czekoladą owinąć dookoła tortu. Wstawić na kilka minut do lodówki.
7.Po zastygnięciu delikatnie odkleić folię od czekolady. Górę tortu udekorować owocami i resztą śmietany.
Porady
Ja do kremu i ubitej śmietany nie dodawałam cukru. Jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie desery to można dodać cukru pudru według uznania.
Komentarze