Tort owocowy z czekoladą

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny letni deser z dużą ilością owoców i czekolady.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    1 budyń toffi
    1 łyżka mąki
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Krem:
    250 g serka mascarpone
    200 g śmietany 30%
    50 g gorzkiej czekolady
    kilka jędrnych truskawek
    3.5 łyżeczki żelatyny
    1/4 szklanki gorącej wody

    Dekoracja:
    owoce wg. uznania
    200ml śmietany30%
    1 śmietan fix
    1 łyżka ekstraktu wanilii

    2 czekolady gorzkie
    1 łyżeczka masła

    folia bąbelkowa, pasek przycięty na wysokość i obwód tortu
    tortownica 22cm dno wyłożone papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami

Tort owocowy z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę przesianą z budyniem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wylać do tortownicy. Piec ok. 30 minut w temperaturze 175 stopni. Po schłodzeniu przekroić.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, truskawki pokroić.
  • 3. Śmietanę lekko ubić, dodać serek i dalej chwilę ubijać. Dodać ciepłą żelatynę i szybko zmiksować. Wsypać truskawki i czekoladę, wymieszać i wyłożyć na przekrojony biszkopt, który wcześniej włożyć do specjalnej obręczy lub do tortownicy w której się piekł. Przykryć drugą połową i lekko docisnąć. Wstawić do lodówki.
  • 4. Dwie czekolady połamać i z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wyłożyć na przygotowany pasek foli, od strony bąbelków , rozsmarować równo i poczekać aż czekolada będzie lekko zastygać .
  • 5. Śmietanę ubić z dodatkiem śmietan fixu, dodać ekstrakt wanilii, posmarować boki i górę tortu. Trochę zostawić do dekoracji.
  • 6. Folę z zastygającą, ale miękką czekoladą owinąć dookoła tortu. Wstawić na kilka minut do lodówki.
  • 7. Po zastygnięciu delikatnie odkleić folię od czekolady. Górę tortu udekorować owocami i resztą śmietany.

Porady

Ja do kremu i ubitej śmietany nie dodawałam cukru. Jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie desery to można dodać cukru pudru według uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Porzeczki Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować