Tort z kremem, owocami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Ubic bialka z cukrem dodac zoltka, następnie dodac sypkie składniki i wymieszać delikatnie. Wylozyc do tortownicy. Moja miała srednice 26 cm. Piec 25-30 min 180 st.C.
Po upieczeniu. I ostudzeniu przekroić na poł.
2.Krem: Czesc mleka zagotować. Czesc mleka wymieszać z cukrem, zoltkami i mąką. Do gotujacego mleka wlać przygotowany budyń i ugotować. Ostudzić. Zimny utrzeć z margaryna. Ze 3 lyzki można odłożyć do wysmarowania boków tortu.
3.Pianka: Galaretki rozpuścić w 250 ml gorącej wodzie. Kremowke ubić i polaczyc z tężejącą galaretką
4.Owoce wyciągnąć z zalewy i pokroić na drobna kostkę. Pozostawić na sitku żeby ociekly z syropu.
Syrop z ananasów rozcieńczyć z niewielka ilością wody i na ponczowac przekrojony biszkopt.
5.Ułożenie:
1/2 biszkoptu- 1/2 porcji kremu-1/2 porcji owocow-1/2 pianki, na to ułożyć okrągłe biszkopty, można delikatnie namoczyć w ponczu aby byly miększe lub delikatnie pendzelkiem nasmarować po nalozeniu na piankę.na biszkopty wylozyc pozostala masę na to wylozyc owoce i piankę, przykryć 2 polowa biszkopty.
Porady
Zamiast okraglych biszkoptów można upiec dodatkowa wkladke biszkoptowa wtedy tort będzie wyższy.
Komentarze