1.Biszkopt:
białka ubić na sztywno dodać cukier ciągle ubijając i żółtka. Następnie wsypać sypkie składniki i delikatnie wymieszać, a na samym końcu dodać ocet i ponownie wymieszać. Wylać na blaszkę 24x36 i piec 25-30 min w 180 st.C
2.Masa:
Część mleka wymieszać z żółtkami i mąką, a resztę mleka zagotować z kawą i cukrami. Do gotującego się mleka wlać masę jajeczną i ugotować budyń. Ostudzony budyń wymieszać z utartym masłem.
3.1/2 tabliczki czekolady zetrzeć na tarce o grubych oczkach, resztę czekolady tj.1i 1/2 tabliczki roztopić na parze na polewę.
Biszkopt podzielić na 3 części.
4.1 biszkopt naponczować i wyłożyć 1/2 masy i posypać wiórkami czekoladowymi, przykryć 2 biszkoptem, naponczować wyłożyć resztę masy z tym, że trzeba odłożyć ze 2 łyżki na wierzch i boki, na porcje masy też posypać wiórki czekoladowe, położyć 3 biszkopt i schłodzić. Na wierzch polać roztopioną czekoladę.
Porady
żeby dobrze pokroić placka trzeba moczyć nóż we wrzącej wodzie.
Komentarze