Mój zdecydowany faworyt wśród ciast i deserów !
Dobrze znana Pavlova z dodatkiem kakao, kremem śmietanowym, czekoladą i sezonowymi owocami , nie może zabraknąć jej na Waszym stole tego lata :)
60 min
Dla 1 osoby
Średni
Składniki:
BEZA KAKAOWA:
6 białek
250 g cukru
40 g kakao
1 łyżeczka octu winnego lub balsamicznego
KREM:
300 ml śmietanki kremówki
50 g ciemnej czekolady
50 g białej czekolady
100g owoców (borówki, maliny, truskawki, porzeczki)
Tort bezowy z kremem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BEZA:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Z papieru do pieczenia wycinamy okrąg (ja odrysowałam od tortownicy o średnicy 24 cm).
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Do ubitej piany dodajemy po łyżce cukru cały czas miksując.
Kakao przesiewamy i dodajemy do ubitych białek. Na koniec wlewamy łyżeczkę octu. Delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Masę nakładamy na wcześniej przygotowane koło z papieru do pieczenia i wyrównujemy brzegi (jeśli masa będzie się bardzo kleić , można zwilżyć szpatułkę wodą)
Bezę wkładamy do nagrzanego piekarnika (temperaturę zmniejszamy do 150 st.C) i pieczemy ok. 60-70 min.
Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozostawić bezę do wystygnięcia.
Wystudzoną bezę przekładamy na talerz do góry dnem i delikatnie ściągamy papier.
2.KREM:
Schłodzoną kremówkę ubijamy .
Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy do śmietanki. Resztą dekorujemy wierzch ciasta.
Ja ozdobiłam bezę dodatkowo sezonowymi owocami : )
Komentarze