Tort z fasoli

0 (0 ocen)

Stary przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie

Składniki:

  • 500 g fasoli białej, 150 g cukru, 20 g kakao, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 kropli olejku migdałowego, łyżka rumu lub koniaku, skórka otarta z połowy cytryny, 50 g mielonych orzechów włoskich, 2 łyżki tartej słodkiej bułki, łyżeczka masła, 2 łyżki tartej bułki, słoik gęstego dżemu morelowego
    na polewę: 5 łyżek masła, 50 g masła, szklanka cukru pudru, po łyżeczce mąki ziemniaczanej i pszennej, 100 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę umyć i zalać wieczorem przegotowaną zimną wodą; rano ugotować w tej samej wodzie i przetrzeć przez sito. Dodać do masy fasolowej kakao, rum, cytrynową skórkę, olejek, proszek do pieczenia wymieszany z tartą bułką, zmielone orzechy i ubite z cukrem jajka.Składniki dobrze wymieszać. Dużą tortownicę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką, wyłożyć przygotowaną masę i piec około 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.Upieczony tort wyjąć z tortownicy po 10 minutach, zostawić do wystygnięcia, potem przewrócić na drugą stronę. Składniki polewy włożyć do małego rondelka w następującym porządku : mleko, masło i cukier puder; do rozpuszczonych składników domieszać mąkę, na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę lub kakao, cały czas mieszać. Na drugi dzień przekrajać ciasto na 3 części poziome. Pierwszą warstwę posmarować dżemem morelowym, nałożyć drugi krąg, też równo posmarować. Położyć górę tortu, wierzch i boki oblać ciepłą polewą ( nie dotykać polewy nożem, bo utraci połysk ).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować