1.Fasolę umyć i zalać wieczorem przegotowaną zimną wodą; rano ugotować w tej samej wodzie i przetrzeć przez sito. Dodać do masy fasolowej kakao, rum, cytrynową skórkę, olejek, proszek do pieczenia wymieszany z tartą bułką, zmielone orzechy i ubite z cukrem jajka.Składniki dobrze wymieszać. Dużą tortownicę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką, wyłożyć przygotowaną masę i piec około 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.Upieczony tort wyjąć z tortownicy po 10 minutach, zostawić do wystygnięcia, potem przewrócić na drugą stronę. Składniki polewy włożyć do małego rondelka w następującym porządku : mleko, masło i cukier puder; do rozpuszczonych składników domieszać mąkę, na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę lub kakao, cały czas mieszać. Na drugi dzień przekrajać ciasto na 3 części poziome. Pierwszą warstwę posmarować dżemem morelowym, nałożyć drugi krąg, też równo posmarować. Położyć górę tortu, wierzch i boki oblać ciepłą polewą ( nie dotykać polewy nożem, bo utraci połysk ).
Komentarze