Zapiekanka jęczmienna z pieczarkami

5 (3 ocen)

i na obiad i na kolację

Składniki:

  • 30 dkg kaszy jęczmiennej, 2 łyżki masła, 80 dkg pieczarek, cebula, 2 łyżki oleju, szklanka śmietany 18 %, jajko, 1/2 szklanki startego ostrego żółtego sera, sól, pieprz, łyżka oleju do naczynia żaroodpornego
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka jęczmienna z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę opłukać i zalać wodą w ilości równej dwukrotnej objętości kaszy i ugotować na sypko, dodając masło i sól.
  • 2. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. Obraną cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki i cebulę udusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Na końcu doprawić solą i pieprzem.
  • 3. W wysmarowanym olejem naczyniu ułożyć warstwę kaszy, na niej warstwę pieczarek i znów warstwę kaszy.
  • 4. Śmietanę wymieszać z jajkiem, solą i pieprzem. Tą mieszanką zalać zapiekankę, posypać serem. Zapiekać, aż ser się zarumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować