Tort wspaniały

4.5 (144 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto, choć wygląda okazale nie jest trudne do zrealizowania.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto czekoladowe
    10 jaj
    1 szklanka mąki pszennej (przesianej)
    1 szklanka cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (przesianego)
    4 łyżki kakao
    ciasto białe
    4 jaja
    3 łyżki mąki pszennej (przesianej)
    3 łyżki cukru
    krem
    1l śmietany 36%
    4 łyżki cukru pudru (przesianego)
    dekoracja
    2 tabliczki gorzkiej czekolady
    kilka łyżek dżemu porzeczkowego
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort wspaniały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka jaj oddzielamy od białek.
  • 2. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
  • 3. Do ubitych białek dodajemy cukier i nadal ubijamy.
  • 4. Następnie dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy.
  • 5. Do masy sypiemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy.
  • 6. Ciasto wylewamy na blachę piecową (ewentualnie 2 blachy 25x35) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok. 10-12 minut.
  • 7. Ciasto studzimy, kroimy w pasy szerokości ok. 10-12 cm. Zależy to od tego jaką wysokość tortu chcemy uzyskać.
    Ciasto białe przygotowujemy podobnie ( oczywiście bez kakao) i pieczemy w tortownicy.
  • 8. Ubijamy śmietanę na sztywno, gdy jest gotowa dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy.
  • 9. Ciasto białe po wystudzeniu wyciągamy z tortownicy i smarujemy dżemem. Płaty ciasta ciemnego smarujemy śmietaną i zwijamy jak roladę, tylko pionowo w coraz większe kręgi ustawiając na białym blacie. Na końcu dekorujemy śmietaną boki i wierzch.
  • tort 10. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Studzimy stale mieszając. By uzyskać ciekawą fakturę wylewamy ją na folię bąbelkową i czekamy aż zastygnie. Następnie nożem rozgrzanym ciepłą wodą kroimy czekoladę na prostokąty i dekorujemy tort. Wierzch można ozdobić podobnie lub kupić gotowe czekoladowe serduszka.

Porady

Czekoladowe serduszka można wykonać w domu, wystarczy odpowiednia foremka. Ja korzystam z foliowej foremki po zakupionych serduszkach, należy tylko pamiętać, by nie lać zbyt ciepłej czekolady. Można również całe ciasto zrobić ciemne. Tort należy przechowywać w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować