Tort wspaniały

4.5 (176 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Przepis i nazwa na ten pyszny tort kokosowo - makowo - orzechowy pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji".

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • BISZKOPT KOKOSOWY:
    6 białek
    1 szklanka cukru
    20 dag wiórków kokosowych
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    BISZKOPT MAKOWY:
    1 szklanka cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki kawy zmielonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 1/2 łyżki mąki
    1 szklanka sparzonego i zmielonego maku
    5 jajek

    BISZKOPT ORZECHOWY:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    15 dag orzechów mielonych
    3 łyżki mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA:
    1/2 l mleka
    6 żółtek
    1 szklanka cukru
    1 budyń śmietankowy lub waniliowy
    40 dag masła
    2 łyżki kakao
    sok z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Ciastka Biszkopty

Tort wspaniały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT KOKOSOWY:
    Białka ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, kokos,lekko wymieszać i upiec w temp. 180*C przez 15 - 20 min.
  • 2. BISZKOPT MAKOWY:
    Białka ubić z cukrem, dodać żółtka,kakao, mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, delikatnie wymieszać i upiec w temp. 180*C przez ok. 25 min.
  • 3. BISZKOPT ORZECHOWY:
    Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy, lekko wymieszać i upiec w temp. 108*C przez ok. 30 min.
  • 4. MASA:
    Część mleka zagotować z cukrem, w pozostałym mleku roztrzepać budyń z żółtkami. Na gotujące mleko wlać budyń z żółtkami i gotować, ciągle mieszając. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzony budyń. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kakao.
  • 5. SKŁADANIE TORTU:
    Z każdego biszkoptu wykroić 3 krążki różnej wielkości.
    I krążek makowy duży - orzechowy średni - kokosowy mały. Masa ciemna na brzegi, jasna na wierzch.
    II krążek orzechowy duży - kokosowy średni - makowy mały. Masa jasna na brzegi, ciemna na wierzch.
    III krążek kokosowy duży - makowy średni - orzechowy mały. Masa ciemna na brzegi, jasna na wierzch.
  • 6. Tak przygotowany tort dowolnie udekorować.

Porady

Biszkopty piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować