Tort wspaniały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT KOKOSOWY:
Białka ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, kokos,lekko wymieszać i upiec w temp. 180*C przez 15 - 20 min.
2.BISZKOPT MAKOWY:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka,kakao, mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, delikatnie wymieszać i upiec w temp. 180*C przez ok. 25 min.
3.BISZKOPT ORZECHOWY:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy, lekko wymieszać i upiec w temp. 108*C przez ok. 30 min.
4.MASA:
Część mleka zagotować z cukrem, w pozostałym mleku roztrzepać budyń z żółtkami. Na gotujące mleko wlać budyń z żółtkami i gotować, ciągle mieszając. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzony budyń. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kakao.
5.SKŁADANIE TORTU:
Z każdego biszkoptu wykroić 3 krążki różnej wielkości.
I krążek makowy duży - orzechowy średni - kokosowy mały. Masa ciemna na brzegi, jasna na wierzch.
II krążek orzechowy duży - kokosowy średni - makowy mały. Masa jasna na brzegi, ciemna na wierzch.
III krążek kokosowy duży - makowy średni - orzechowy mały. Masa ciemna na brzegi, jasna na wierzch.
Komentarze