Tort wspaniały

  • wyświetlono: 863 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Przepis i nazwa na ten pyszny tort kokosowo - makowo - orzechowy pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji".

mariosylwia
  • 1 porcje
  • 60min

Składniki

BISZKOPT KOKOSOWY:
6 białek
1 szklanka cukru
20 dag wiórków kokosowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

BISZKOPT MAKOWY:
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki kawy zmielonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 1/2 łyżki mąki
1 szklanka sparzonego i zmielonego maku
5 jajek

BISZKOPT ORZECHOWY:
4 jajka
4 łyżki cukru
15 dag orzechów mielonych
3 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA:
1/2 l mleka
6 żółtek
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
40 dag masła
2 łyżki kakao
sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Tort wspaniały

  • 1. BISZKOPT KOKOSOWY:
    Białka ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, kokos,lekko wymieszać i upiec w temp. 180*C przez 15 - 20 min.
  • 2. BISZKOPT MAKOWY:
    Białka ubić z cukrem, dodać żółtka,kakao, mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, delikatnie wymieszać i upiec w temp. 180*C przez ok. 25 min.
  • 3. BISZKOPT ORZECHOWY:
    Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy, lekko wymieszać i upiec w temp. 108*C przez ok. 30 min.
  • 4. MASA:
    Część mleka zagotować z cukrem, w pozostałym mleku roztrzepać budyń z żółtkami. Na gotujące mleko wlać budyń z żółtkami i gotować, ciągle mieszając. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzony budyń. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kakao.
  • 5. SKŁADANIE TORTU:
    Z każdego biszkoptu wykroić 3 krążki różnej wielkości.
    I krążek makowy duży - orzechowy średni - kokosowy mały. Masa ciemna na brzegi, jasna na wierzch.
    II krążek orzechowy duży - kokosowy średni - makowy mały. Masa jasna na brzegi, ciemna na wierzch.
    III krążek kokosowy duży - makowy średni - orzechowy mały. Masa ciemna na brzegi, jasna na wierzch.
  • 6. Tak przygotowany tort dowolnie udekorować.

Porady

Biszkopty piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wiórki kokosoweorzechykokosmakmasa budyniowatort dla dziecitort urodzinowybiszkopt makowybiszkopt orzechowybiszkopt kokosowysiostra AnastazjaWielka księga ciast siostry Anastazjiprzepisy siostry anastazjitort dla chłopcatort piłka

Komentarze

Podobne przepisy

Budyniowe ciasteczka z kokosem

Dodane przez: Futka

Budyniowe ciasteczka z kokosem

Przepis na smaczne, szybkie i proste...

image-0ew2qny

Dodane przez: Kasia_S

Ciasteczka owsiane

bardzo smaczne, z dużą ilością...

Ciasteczka owsiane

Dodane przez: ZuzaNS

Ciasteczka owsiane

Klasyczny, absolutnie wspaniały...

chruściki i faworki

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Puszyste chruściki, faworki bez drożdży

Wspaniałe, miękkie i delikatne...

miękkie pierniczki

Dodane przez: Cukiereczek

Miękkie pierniczki

Pierniczki po upieczeniu są od...

Dyniowe rogale

Dodane przez: Cukiereczek

Rogaliki dyniowe z nutellą

Rogaliki mają piękny słoneczny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE