Tort wspaniały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierwszy biszkopt: białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę i proszek, wlewamy do formy i pieczemy. Tak samo przygotowujemy drugi biszkopt. W upieczonym i przestudzonym ciemnym biszkopcie wycinamy
kieliszkiem kółka.
2.Masa budyniowa: z mleka, cukrów, żółtek i obu mąk gotujemy budyń. Ucieramy masło, dodajemy przestudzony budyń (można wlać kieliszek spirytusu) i jeszcze chwilę ucieramy. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao.
3.Dwie galaretki (na wierzch tortu) przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy. Usuwamy pestki z winogron.
4.Masa serowa: galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody. Tężejącą mieszamy z serkami.
5.Jasny biszkopt smarujemy masą kakaową, przykrywamy ciemnym biszkoptem z wyciętymi otworami – wkładamy do nich osączone i pokrojone
brzoskwinie. Rozsmarowujemy masę serową. Układamy na niej ciemne kółka z biszkoptu, a pomiędzy nimi winogrona bez pestek. Smarujemy białą masą i dekorujemy brzoskwiniami oraz winogronami. Zalewamy galaretkami.
6.Tort schładzamy w lodówce. Boki można posmarować masą i posypać wiórkami kokosowymi lub obłożyć biszkoptami.
Komentarze