Tort Truskawkowy

0 (0 ocen)

Tort został zrobiony dla Mamy z okazji podwójnego święta- urodzin i Dnia Matki

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl mąki ziemniaczanej
    0.5 szkl mąki tortowej + 3 łyżeczki kakao
    2 łyżeczki p.d.p.

    Poncz:
    szklanka kawy rozpuszczalnej z dwoma łyżeczkami cukru

    Masa do przełożenia:
    660 ml śmietany 30%
    400 g jogurtu naturalnego
    0.5 szkl cukru pudru (w zależności od preferencji)
    3,5 łyżeczki żelatyny (z czubkiem)

    Masa do dekoracji:
    330 ml śmietany 30 %
    200 g jogurtu naturalnego
    cukier puder (ilość wg uznania)
    2,5 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:
    dżem truskawkowy
    świeże truskawki
    biała czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Ubić mikserem białka na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka. Mąki wymieszać z p.d.p. i kakao i stopniowo dodawać do ubitych jajek, mieszać delikatnie rózgą. Tortownicę o śr. 26 cm wysmarować tłuszczem, boki dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, piec w tem. 180 stopni do tzw suchego patyczka(u mnie 40 min). Po wyciągnięciu z piekarnika formę upuścić z wysokości ok 60 cm na podłogę, zostawić do ostygnięcia.
  • 2. Masa do przełożenia:
    żelatynę zalać zimna wodą do napęcznienia, następnie dolać do połowy szklanki gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodawać po łyżce jogurtu, następnie wsypać cukier puder. Na końcu wlać żelatynę. Dokładnie wymieszać.
  • 3. Biszkopt przekroić na 4 równe części. Z górnego krążka zeskrobać skórkę i okruszki - podsuszyć w piekarniku( posłuży na obsypanie boków i dekoracje).
    Każdy krążek naponczować letnią kawą. Pierwszy krążek posmarować dżemem i wyłożyć część śmietany, przykryć drugim krążkiem, na to kolejna porcja śmietany i pokrojone w kostkę truskawki, przykryć trzecim krążkiem, kolejna warstwa śmietany i czekolada pokrojona w kostkę. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. wstawić do lodówki do stężenia.
  • 4. Masę do dekoracji przygotować tak jak masę do przełożenia. Obsmarować tort grubą warstwą kremu. Boki obsypać okruszkami ciasta. Tort udekorować według własnego uznania. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować