Poncz:
szklanka kawy rozpuszczalnej z dwoma łyżeczkami cukru
Masa do przełożenia:
660 ml śmietany 30%
400 g jogurtu naturalnego
0.5 szkl cukru pudru (w zależności od preferencji)
3,5 łyżeczki żelatyny (z czubkiem)
Masa do dekoracji:
330 ml śmietany 30 %
200 g jogurtu naturalnego
cukier puder (ilość wg uznania)
2,5 łyżeczki żelatyny
Tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Ubić mikserem białka na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka. Mąki wymieszać z p.d.p. i kakao i stopniowo dodawać do ubitych jajek, mieszać delikatnie rózgą. Tortownicę o śr. 26 cm wysmarować tłuszczem, boki dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, piec w tem. 180 stopni do tzw suchego patyczka(u mnie 40 min). Po wyciągnięciu z piekarnika formę upuścić z wysokości ok 60 cm na podłogę, zostawić do ostygnięcia.
2.Masa do przełożenia:
żelatynę zalać zimna wodą do napęcznienia, następnie dolać do połowy szklanki gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodawać po łyżce jogurtu, następnie wsypać cukier puder. Na końcu wlać żelatynę. Dokładnie wymieszać.
3.Biszkopt przekroić na 4 równe części. Z górnego krążka zeskrobać skórkę i okruszki - podsuszyć w piekarniku( posłuży na obsypanie boków i dekoracje).
Każdy krążek naponczować letnią kawą. Pierwszy krążek posmarować dżemem i wyłożyć część śmietany, przykryć drugim krążkiem, na to kolejna porcja śmietany i pokrojone w kostkę truskawki, przykryć trzecim krążkiem, kolejna warstwa śmietany i czekolada pokrojona w kostkę. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. wstawić do lodówki do stężenia.
4.Masę do dekoracji przygotować tak jak masę do przełożenia. Obsmarować tort grubą warstwą kremu. Boki obsypać okruszkami ciasta. Tort udekorować według własnego uznania. Smacznego :)
Komentarze