Ciasto Kilimandżaro z brzoskwiniami

4.49 (203 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

Pamiętacie pudełkowe ciasto o tej nazwie? Już od dawna niedostępne na rynku. A szkoda, bo było dobre. Ale mam za to dla Was jeszcze lepszą wersję, bo domową :)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    0.5 kostki margaryny
    0.5 szklanki wody
    1 szklanka cukru
    2-3 łyżeczki kakao (w zależności od rodzaju)
    1,5 szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta sody
    3 jajka

    Masa śmietankowa:
    660 ml śmietany kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny

    puszka brzoskwiń (owoce i sok)
Wystaw ocenę:

4.49 (203 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Ciasto kilimandżaro z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę, wodę, cukier, i kakao umieścić w garnuszku, rozpuścić, gotować przez około trzy minuty. Ostudzić. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszać ze sobą. Żółtka oddzielić od białek- żółtka dodać masy kakaowej i zmiksować, a białka ubić na sztywną pianę. Następnie na przemian dodawać mąkę i pianę z białek. Gotowe ciasto przelać do tortownicy o średnicy 25 cm. Piec przez około 30 minut w temperaturze 180stopni ( bardzo ważne, aby ciasta nie przesuszyć).
  • 2. Z brzoskwiń odlać sok. Jedną brzoskwinię zostawić do dekoracji, resztę pokroić w kostkę. 3/4 szklanki soku przelać do małego garnuszka, wsypać żelatynę, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Do reszty soku dolać wody- posłuży do napączowania ciasta. Ostudzone ciasto przekroić na dwie części - spód 2/3, wierzch 1/3 ciasta. Cieńszy płat (wierzch) przekroić na 4 części. Następnie każdą z tych części przekroić na 3. W sumie uzyskamy 12 trójkącików. Napączować.
  • 3. Napęczniałą żelatynę podgrzać- mieszać, aż do rozpuszczenia. Śmietanę kremówkę ubić, dodać cukier puder. Cały czas miksując, wlewać chłodną żelatynę. Na samym końcu dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać łyżką.
  • 4. Na talerzu ułożyć spód, wyłożyć śmietanę z brzoskwiniami i uformować "górę". Ważne, aby zostawić około 0,5-1cm przestrzeni od brzegu ciasta- miejsce na trójkąciki. Ściśle, obok siebie ułożyć trójkąciki ( podstawy muszą się schodzić, wierzchołki delikatnie rozchodzić- tak jak na zdjęciu).
    Brzoskwinię pokroić w plasterki, ułożyć na czubku rozetę. Schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Ciasto najlepiej przygotować od razu- tzn. po upieczeniu, odczekać około 30 minut, aby ciasto przestygło i niezwłocznie przystąpić do dalszych czynności. Zbytnie wysuszenie spowoduje kruszenie "trójkącików" i trudności z uformowaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Śmietana Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować