Mega porzeczkowy tort urodzinowy

4.5 (194 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Tort urodzinowy (dodam, że na własne urodziny ;p). Nie za słodki, lekko kwaskowaty, w sam raz na wielkie święto. Porzeczki, porzeczki, porzeczki czarne pycha :)

Składniki:

  • I Mus porzeczkowy: (powinno wyjść około 2 szklanek)
    0,5 kg czarnej porzeczki
    3-4 łyżki cukru

    Galaretka z musu:
    1 szklanka musu porzeczkowego
    0.5 szkl wody
    2 galaretki o smaku czarnej porzeczki

    Biszkopt:
    7 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl mąki ziemniaczanej
    0.5 szkl mąki tortowej + 3 łyżeczki kakao
    2 łyżeczki p.d.p.

    Poncz:
    szklanka wody z cukrem i cytryną

    Masa do przełożenia:
    660 ml śmietany 30%
    0.5 szkl musu porzeczkowego
    3 - 4 łyżki cukru pudru
    3,5 łyżeczki żelatyny (z czubkiem)

    Masa do dekoracji:
    660 ml śmietany 30%
    0.5 szkl musu porzeczkowego
    3 łyżki cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:
    czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Mega porzeczkowy tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mus porzeczkowy:
    Porzeczki włożyć do garnka, wsypać cukier i gotować do rozpadnięcia owoców. Następnie użyć blendera- zblenderować do otrzymania gładkiego musu. Z garnka odlać 1 szklankę musu.
  • 2. Galaretka z musu:
    Do musu pozostałego w garnku dolać 0.5 szkl wody, zagotować. Wsypać 2 suche galaretki i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Po przestygnięciu wylać na blachę (21cm x 21cm) wyłożoną folią i wstawić do lodówki. Przed składaniem tortu z zastygniętej galaretki wyciąć za pomocą foremki gwiazdki, a resztę pokroić w kostkę.
  • 3. Biszkopt:
    Ubić mikserem białka na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka. Mąki wymieszać z p.d.p. i kakao i stopniowo dodawać do ubitych jajek, mieszać delikatnie rózgą. Tortownicę o śr. 26 cm wysmarować tłuszczem, boki dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, piec w tem. 180 stopni do tzw suchego patyczka(u mnie 40 min). Po wyciągnięciu z piekarnika formę upuścić z wysokości ok 60 cm na podłogę, zostawić do ostygnięcia.
  • 4. Masa do przełożenia:
    Żelatynę zalać zimna wodą do napęcznienia, następnie dolać do połowy szklanki gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodawać po łyżce musu porzeczkowego, następnie wsypać cukier puder. Na końcu wlać żelatynę. Dokładnie wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę galaretkę z musu.
  • 5. Biszkopt przekroić na 3 równe części. Każdy krążek naponczować wodą z cukrem i cytryną. Na pierwszy krążek wyłożyć połowę śmietany, przykryć drugim krążkiem.Rozsmarować pozostałą część śmietany. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. wstawić do lodówki do stężenia.
  • 6. Masę do dekoracji przygotować tak jak masę do przełożenia, tylko nie dodawać już galaretki z musu. Obsmarować tort grubą warstwą kremu. Udekorować gwiazdkami z galaretki, a także kleksami musu porzeczkowego. Można również zrobić gwiazdki z czekolady. Smacznego :)

Porady

Mus porzeczkowy i galaretkę z musu najlepiej zrobić dzień przed. Tak samo jak upieczenie biszkoptu. Każdy dekoracje może zrobić według własnego uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Środa 1.10.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=150

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

s

To może cię zainteresować