Tort truskawkowy

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tort ten zrobiłam z okazji 23 urodzin mojego Narzeczonego : ) Nieskromnie dodam, że to najlepszy tort jaki kiedykolwiek zrobiłam :) wszystkim bardzo smakował :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt

    6 jajek
    6 łyżek mąki pszennej
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    8 łyżek cukru
    1 cukier wanilinowy
    kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa

    70 dag truskawek
    500 ml śmietany 30%
    250 gram mascarpone
    1 galaretka truskawkowa
    cukier puder (do smaku)
    Dodatkowo

    1 opakowanie rurek kakaowych (lub pustych)
    1 cytryna

Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier wanilinowy i 6 łyżek cukru – miksujemy tak długo, aż cukier się rozpuści, a piana zrobi się szklista. Pozostałe 2 łyżki cukru ubijamy z żółtkami na kogel mogel – dodajemy do białek i miksujemy na wolnych obrotach. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy (średnica 24 cm). Pieczemy ok. 45 minut w temp. 170*.
  • image-108r2h8 2. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do serca mascarpone. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklance wody i ostudzoną bardzo wolno dodajemy do masy. Ok. 1/3 masy (nawet troszkę mniej) odkładamy do obłożenia tortu. Do pozostałej masy dodajemy pokrojone w kostkę truskawki (część truskawek odłożyć do dekoracji) – delikatnie mieszamy.
  • image-1imyuk6 3. Wyciskamy sok z całej, dużej cytryny, dodajemy 3-4 łyżki cukru i szklankę ciepłej, przegotowanej wody. Tort kroimy na 3 blaty, dolny oraz środkowy nasączamy cytrynowym ponczem. Następie na dolny krążek wykładamy połowę masy z truskawkami, przykrywamy drugim biszkoptem i wykładamy pozostałą masę, przykrywamy.
  • w przekroju 4. Odłożoną wcześniej masą obkładamy cały tort (góra i boki). Do boków przyklejamy w równych odległościach kakaowe rurki. Górę dekorujemy świeżymi truskawkami. Tort odstawiamy do stężenia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować