Dyniowe ciasto z orzechami

4.5 (167 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne bakaliowe ciasto z dyni

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni
    3 jajka
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki krupczatki
    3/4 szklanki cukru
    0,5 szklanki oleju
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
    ok. 100 gram orzechów włoskich

    polewa:
    tabliczka gorzkiej czekolady
    mleko
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Dyniowe ciasto z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jesienne ciasto z dyni 1. Przygotowujemy puree z dyni. Dynię przecinamy na krzyż, wydrążamy łyżką pestki i miąższ. Kawałki dyni zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w temp 180*. Upieczoną dynię odwijamy z folii, kiedy ostygnie obieramy skórkę, a pozostałą część blendujemy. Odmierzamy szklankę dyniowego puree.
  • 2. Jajka ubijamy z cukrem na puch, następnie dodajemy dyniowe puree i dalej miksujemy. Mąki mieszamy ze sobą razem z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika – wsypujemy do zmiksowanej z jajkami dyni. Stopniowo dolewamy olej i cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy – dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na wąską blaszkę (keksówke), pieczemy w temperaturze 180* do „suchego patyczka” (u mnie zajęło to ok. 50 minut).
  • 3. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka, ciepłą równomiernie rozprowadzamy na ostudzonym cieście.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować