Tort szwarcwaldzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych produktów na ciasto upiec 2 biszkopty ciemne w okrągłej blaszce, ostudzić i podzielić na 2 części.
Następnie z produktów na masę śmietanową ubić osobno śmietanę 30% i śmietanę decor ( do kupienia w sklepach ja kupuję taką w różowym pudełku ) następnie je połączyć i dodać żelatynę rozpuszczoną z wodą jw.
Biszkopty należy nasączyć - ja to nazywam ponczem - tj. ok szklanki soku z wiśni, 100 ml alkoholu, cukru i ewentualnie soku z cytryny. Wymieszać składniki i nasączonym pędzelkiem smarować ciasto dość obficie.
Następnie na pierwszą warstwę smarujemy śmietaną i kładziemy wiśnie ( wiśnie proszę odcedzić z nadmiaru soku i można je troszkę zasypać cukrem i rozgrzać na patelni). Druga warstwa to też trochę śmietany i dżem wiśniowy -cały słoiczek.Kolejna ostatnia warstwa to chałwa starta na grubych oczkach na tartce i czekolada gorzka starta na drobnej tartce.
Całość przykrywamy ostatnią częścią biszkopta i smarujemy ze wszystkich stron śmietaną. Boki obsypujemy starta czekoladą, dekorujemy wg uznania.
Porady
Śmietana tak przyrządzona nie zmienia swojej konsystencji, nie ma obaw, że się np. rozpłynie.
Wbrew pozorom tort prosty do wykonania.
Komentarze