Tort Szwarcwaldzki

  • wyświetlono: 526 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Takie torty to ja lubię, lekkie, delikatnie nasączone alkoholem i nie za słodkie. Ten torcik będzie gościł u mnie częściej ;)

gotowanietoproste

Składniki

Na tortownicę o śr. 24 cm

Biszkopt kakaowy rzucany:
5 jajek
2/3 szkl maki pszennej najlepiej tortowej
3/4 szkl cukru
3 i 1/2 czubate łyżki ciemnego kakao

Przełożenie tortu i dekoracja:
800 ml śmietany kremówki 30-36 % schłodzonej
4 czubate łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szkl gorącej wody do rozp. żelatyny
Dżem wiśniowy nisko słodzony lub domowej roboty
wiśnie z alkoholu
nalewka wiśniowa lub likier wiśniowy tak około 80 ml
płatki czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Tort Szwarcwaldzki

  • 1. 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stop.
    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Mąkę z kakao mieszamy w osobnym naczyniu.
    Do ubitych białek dodajemy powoli po jednym żółtko i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Kiedy wszystkie żółtka zużyjemy, odkładamy mikser.
  • 2. Teraz porcjami dodajemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie całość mieszamy.
    Wykładamy do tortownicy i pieczemy przez 35-40 min w 180-190 stop.
    Kiedy biszkopt wyda nam się gotowy ( możemy spr patyczkiem czy jest suchy) wyjmujemy go z piekarnika i natychmiast z 50 cm upuszczamy na podłogę ! Następnie biszkopt z powrotem wkładamy do piekarnika aby w nim ostygł przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy ostygnie obkrajmy brzegi nożem i wyjmujemy nasz biszkopt.
    Jeśli biszkopt wyrósł nam z górką możemy przekręcić go górą do dołu, wtedy zrówna nam się :)
  • 3. Gotowy biszkopt przekrawam na trzy części.
    Do przecięcia stosuje metodę nitkową. Nacinamy w koło nożem na 1 cm nasz biszkopt tak jak byśmy chcieli go przekroić. Następnie długa dość nitkę wsadzamy w te nacięcia i krzyżując przeciągamy do siebie. I już mamy przekrojony biszkopt :)
  • 4. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam na chwilę do przestygnięcia. w tym czasie ubijam śmietanę, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
    Pierwszy blat ciasta nasączam wiśniówką delikatnie rozrobiona z wodą aby nie była za mocna. Wykładam prawie 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego na to ubita kremówka, przykrywam drugim blatem, nasączam go alkoholem. Wykładam znów 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego, a na to ubita kremówka, przykrywam ostatnim blatem.
  • 5. Całość dekoruje kremówką, wiśniami z alkoholu i płatkami czekolady ( w moim przypadku był to pokruszony kawałek biszkopta kakaowego ) Tort schładzam w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tort śmietanowytort z wiśniamitort szwarcwaldzkitort przekładanytort ze śmietanątort czarny lasTort szwardzwaldzki

Komentarze

Podobne przepisy

tort czarnoleski

Dodane przez: Swallow

Tort szwarcwaldzki (tort czarnoleski)

Rodzinie bardzo smakował, to idealna...

Tort Szwarcwaldzki

Dodane przez: MagdalenAa

tort szwarcwaldzki

Wczoraj obchodziłam urodziny, przepis...

Tort Szwarcwaldzki

Dodane przez: Jagodi92

Tort Szwarcwaldzki

Ciemny, kakaowy biszkopt przełożony...

image-0o22drd

Dodane przez: Justyna9413

Piętrowy tort Szwarcwaldzki

Tort jest tak pyszny, że od kilku...

Tort szwarcwaldzki

Dodane przez: KlaudiaBodzio

Tort szwarcwaldzki

Rozpływa się w ustach ..

Tort piętrowy – typu szwarcwaldzkiego z kremem kukułkowym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Tort piętrowy – typu szwarcwaldzkiego z kremem...

Fakt pracochłonny, ale smaczny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE