Tort Szwarcwaldzki

0 (0 ocen)

Takie torty to ja lubię, lekkie, delikatnie nasączone alkoholem i nie za słodkie. Ten torcik będzie gościł u mnie częściej ;)

Składniki:

  • Na tortownicę o śr. 24 cm

    Biszkopt kakaowy rzucany:
    5 jajek
    2/3 szkl maki pszennej najlepiej tortowej
    3/4 szkl cukru
    3 i 1/2 czubate łyżki ciemnego kakao

    Przełożenie tortu i dekoracja:
    800 ml śmietany kremówki 30-36 % schłodzonej
    4 czubate łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    1/4 szkl gorącej wody do rozp. żelatyny
    Dżem wiśniowy nisko słodzony lub domowej roboty
    wiśnie z alkoholu
    nalewka wiśniowa lub likier wiśniowy tak około 80 ml
    płatki czekolady do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort śmietanowy Desery

Tort szwarcwaldzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stop.
    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Mąkę z kakao mieszamy w osobnym naczyniu.
    Do ubitych białek dodajemy powoli po jednym żółtko i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Kiedy wszystkie żółtka zużyjemy, odkładamy mikser.
  • 2. Teraz porcjami dodajemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie całość mieszamy.
    Wykładamy do tortownicy i pieczemy przez 35-40 min w 180-190 stop.
    Kiedy biszkopt wyda nam się gotowy ( możemy spr patyczkiem czy jest suchy) wyjmujemy go z piekarnika i natychmiast z 50 cm upuszczamy na podłogę ! Następnie biszkopt z powrotem wkładamy do piekarnika aby w nim ostygł przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy ostygnie obkrajmy brzegi nożem i wyjmujemy nasz biszkopt.
    Jeśli biszkopt wyrósł nam z górką możemy przekręcić go górą do dołu, wtedy zrówna nam się :)
  • 3. Gotowy biszkopt przekrawam na trzy części.
    Do przecięcia stosuje metodę nitkową. Nacinamy w koło nożem na 1 cm nasz biszkopt tak jak byśmy chcieli go przekroić. Następnie długa dość nitkę wsadzamy w te nacięcia i krzyżując przeciągamy do siebie. I już mamy przekrojony biszkopt :)
  • 4. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam na chwilę do przestygnięcia. w tym czasie ubijam śmietanę, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
    Pierwszy blat ciasta nasączam wiśniówką delikatnie rozrobiona z wodą aby nie była za mocna. Wykładam prawie 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego na to ubita kremówka, przykrywam drugim blatem, nasączam go alkoholem. Wykładam znów 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego, a na to ubita kremówka, przykrywam ostatnim blatem.
  • 5. Całość dekoruje kremówką, wiśniami z alkoholu i płatkami czekolady ( w moim przypadku był to pokruszony kawałek biszkopta kakaowego ) Tort schładzam w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować