BISZKOPT JASNY:
• 3 jajka
• 90 g cukru
• 90 g mąki pszennej
BISZKOPT CIEMNY:
• 3 jajka
• 90 g cukru
• 60 g mąki pszennej
• 10 g kawy rozpuszczalnej
• 20 g kakao
KREM CZEKOLADOWY:
• 4 jajka
• 3/4 szklanki cukru
• 200 g masła
• szczypta soli
• 1 op. cukru waniliowego
• 200 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną)
• 25 ml spirytusu, wódki lub innego alkoholu (opcjonalnie)
Tort szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT JASNY : Jajka oddzielić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier. Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Dodawać po trochu przesianej mąki, delikatnie mieszając.
Gotowe ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24-25 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C ok.20 minut. Zwiększyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze ok.10 minut. Ostudzić.
2.BISZKOPT CIEMNY : Jajka oddzielić. Białka ubić na sztywną pianę, dosypywać stopniowo cukier. Dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Dodać przesianą mąkę z kakao i kawą. Delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24-25 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C ok.20 minut. Zwiększyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze ok.10 minut. Ostudzić.
3.Po upieczeniu spody wyrównujemy, żeby były mniej więcej tej samej wysokości. W każdym spodzie wycinamy dwa kółka. Krążki ze spodów układamy na przemian.
4.Czekoladę drobno posiekać. Jajka umyć, wbić do metalowej miski. Za pomocą miksera ubijać jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli w kąpieli wodnej, do momentu aż masa będzie niemalże biała i bardzo puszysta (zwiększy objętość trzykrotnie). Zdjąć z garnka z gotującą się wodą i do gorącej dodać posiekana czekoladę. Wymieszać aż czekolada się rozpuści. Wystudzić. Dodać miękkie masło i ucierać mikserem na średnich obrotach aż masa dobrze się połączy. Na koniec dodać ewentualnie spirytus lub inny alkohol.
5.Przełożenie: Każdy blat przekładamy kremem czekoladowym. Układając kolejną warstwę ciasta należy pamiętać, aby pierwszy pierścień był innego koloru, niż w warstwie poprzedniej. W ten sposób składamy całe ciasto. Dekorujemy tort według własnego uznania. Przed podaniem należy schłodzić w lodówce.
Komentarze