TORT SZACHOWNICA

0 (0 ocen)

Prosty, a efektowny :)

Składniki:

  • ‪BISZKOPT‬ JASNY:
    • 3 jajka
    • 90 g cukru
    • 90 g mąki pszennej


    BISZKOPT CIEMNY:
    • 3 jajka
    • 90 g cukru
    • 60 g mąki pszennej
    • 10 g kawy rozpuszczalnej
    • 20 g kakao

    KREM ‪CZEKOLADOWY‬:
    • 4 jajka
    • 3/4 szklanki cukru
    • 200 g masła
    • szczypta soli
    • 1 op. cukru waniliowego
    • 200 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną)
    • 25 ml spirytusu, wódki lub innego alkoholu (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT JASNY : Jajka oddzielić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier. Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Dodawać po trochu przesianej mąki, delikatnie mieszając.
    Gotowe ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24-25 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C ok.20 minut. Zwiększyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze ok.10 minut. Ostudzić.
  • 2. BISZKOPT CIEMNY : Jajka‬ oddzielić. Białka ubić na sztywną pianę, dosypywać stopniowo cukier. Dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Dodać przesianą mąkę z ‪kakao‬ i kawą. Delikatnie wymieszać.
    Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24-25 cm. ‪Piec‬ w piekarniku nagrzanym do 160°C ok.20 minut. Zwiększyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze ok.10 minut. Ostudzić.
  • 3. Po upieczeniu spody wyrównujemy, żeby były mniej więcej tej samej wysokości. W każdym spodzie wycinamy dwa kółka. Krążki ze spodów układamy na przemian.
  • 4. Czekoladę drobno posiekać. Jajka umyć, wbić do metalowej miski. Za pomocą miksera ubijać jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli w kąpieli wodnej, do momentu aż masa będzie niemalże biała i bardzo puszysta (zwiększy objętość trzykrotnie). Zdjąć z garnka z gotującą się wodą i do gorącej dodać posiekana czekoladę. Wymieszać aż czekolada się rozpuści. Wystudzić. Dodać miękkie masło i ucierać mikserem na średnich obrotach aż masa dobrze się połączy. Na koniec dodać ewentualnie spirytus lub inny ‪alkohol‬.
  • 5. Przełożenie: Każdy blat przekładamy kremem czekoladowym. Układając kolejną warstwę ciasta należy pamiętać, aby pierwszy pierścień był innego koloru, niż w warstwie poprzedniej. W ten sposób składamy całe ciasto. Dekorujemy tort według własnego uznania. Przed podaniem należy schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować