Lekki jak chmurka - torcik mocno czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: aby przygotować ciasto ubijamy białka na sztywna piane pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier. Do tak ubitych białek dodajemy po jednym żółtku wciąż ubijając. Mieszamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Suche składniki delikatnie wymieszać do masy jajecznej. Do połączonej masy dodać olej. Piec 15-20 minut w temp. 180°C w tortownicy 20 cm. Ostudzić.
2.Łamiemy czekoladę mleczna na drobne kawałki i zalewamy bardzo ciepłą śmietanką. Odstawiamy na chwile i mieszamy do połączenia składników, zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie w garnku przygotowujemy syrop cukrowy z wody i cukru (musi się to chwilę pogotować by powstał lekko ciągnący się płyn). W czasie tego gotowania ubić jajka na sztywno. Do bardzo napowietrzonych jajek cienka strużką powoli i delikatnie dodajemy syrop ciągle ubijając. Zaparzy nam to masę jajeczna. Do takiej masy dodajemy przestudzaną czekoladę i rozpuszczona żelatynę. Bardzo delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Taką masę wylewamy do jakiego szczelnego pojemnika o średnicy 20 cm. W moim przypadku garnek i przykrywamy naszym upieczonym wystudzonym biszkoptem. Taki mus wsadzamy najpierw na 1 godzinę do lodówki a następnie na 1 godzinę do zamrażalki.
3.Śmietankę ubijamy na sztywno ze śmietan-fixem. Obkładamy tort.
4.Łamiemy gorzką czekoladę i zalewamy ciepłą śmietanką. Mieszamy do połączenia się składników taką masę delikatnie polewamy torcik do powstania ozdobnych zacieków.
5.Schładzamy w lodówce minimum 2 godziny.
Porady
Do musu możemy dodać 2 łyżeczki kawy rozpuszczanej.
Komentarze